Laudát (TOP 09): Stát pro občany nebo občané pro stát?

07.06.2016 7:25

V říjnu letošního roku začne plynout posledních dvanáct měsíců tohoto volebního období. Předminulý pátek většina z nás osobně zažila situaci, která nemá obdoby.

Laudát (TOP 09): Stát pro občany nebo občané pro stát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Pro absenci prvního místopředsedy vlády pana Andreje Babiše, který měl předkládat ve třetím čtení šest svých zákonů, bylo zasedání Sněmovny ten den ukončeno. Vyvrcholilo tak dlouhodobé pohrdání místopředsedy vlády, jedním ze základních pilířů naší demokracie Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. A vyvrcholila tak i totální neschopnost koalice efektivně sestavovat program jednání pléna a reagovat na aktuální situaci.

Hnutí ANO slibovalo vládu schopných manažerů. Z volebních mítinků hnutí bylo slyšet cosi o nemehlech, která řídí naši zemi. Ale jaká je skutečná realita jejich vládnutí? Ani téměř po třech letech ve Sněmovně nejste schopni zvládnout standardní věci, o kterých dříve snad ani nikdo ve Sněmovně příliš nepřemýšlel. Byly prostě automatické a jasné. Standardní zkušební doba při nástupu do kteréhokoliv zaměstnání je tři měsíce. Ptám se vás, jak dlouho vám bude ještě trvat v koalici, abyste se naučili fungovat. Domluvili se alespoň ráno před zahájením jednání Sněmovny, co ten den bude na programu. Zajistili si přítomnost svých ministrů, případně vyjednali či prohlasovali modifikaci denního programu.

Chyby děláme každý. Rozhodování pod tlakem je obtížné. Ale promiňte mně, vy tady již třetí rok produkujete chaos. Ten se bohužel neomezuje pouze na jednání Sněmovny. Máte sice výborné mediální krytí, kterým se nemůže pochlubit nikdo z vašich předchůdců. Ale realita skutečného vašeho vládnutí je jiná. Zásadní problémy, které přináší život posouváte před sebou bez funkčního řešení. Když už problém nelze tutlat, začnete odsouvat pozornost výmluvami na své předchůdce nebo se uchylujete k jiným zástupným tématům, abyste pozornost odvedli. Sice si tím udržujete vysoký počet svých příznivců, ale žádné mediální manévry a žvásty ještě nové dálnice nepostavily, lékaře v naší zemi neudržely a novou kvalitu vzdělávání našich nástupců nezajistily. A k tomu vám nepomůže ani armáda nových 23 tisíc státních zaměstnanců, které jste si na občany od svého nástupu k moci najali za peníze zbylých daňových poplatníků.

Jediné, co vám jde, je politika, která směřuje k tomu, že tady není stát pro občany, ale občané pro stát. Na lidi navalujete jednu povinnost za druhou, sbíráte na ně citlivá data, vytváříte předpolí pro další regulace, kontroly a šmírování.

Drobné podnikatele a živnostníky, kteří jsou páteří naší ekonomiky a velkou nadějí pro budoucnost, ničíte. To se děje za blahosklonné tolerance sociální demokracie a KDU-ČSL. Nejsem si jistý, zda obě "zavedené" politické strany domýšlejí možné důsledky svého chování.

Mlčíte ke zpochybňování samotné podstaty demokracie, chabě či vůbec se nevymezujete vůči zpochybňování polistopadového vývoje a zahraničněpolitického a bezpečnostního směřování naší země.

Svojí nechutí či zbabělostí vymezit se vůči populismu nejste schopni nastavit jasné nepřekročitelné hranice populismu svého koaličního partnera. Dovolujete posunovat meze rizik pro další demokratické směřování naší země do stále většího pásma nestability a nepředvídatelnosti v blízké či nedaleké budoucnosti.

Řadu měsíců upozorňujeme na stav projednávání desítek tisků ve Sněmovně. Arogantně tlačíte pouze ty zákony, které nakládají občanům další a další povinnosti vůči státním institucím, sbíráte na ně osobní soukromá data a přijímáte normy, které dávají různým úřadům právo libovůle, komu budou ztrpčovat život a komu ne. K čemu jsou sliby, že se tak dít nebude? Nikdo z nás nemá mandát jistý a nemusí tady příště být.

Pan Babiš tvrdí, že minulý pátek byl řádně omluven, že to všichni přece věděli. Já chci, aby tady vystoupil kdokoliv, včetně předsedy klubu hnutí ANO kolegy Jaroslava Faltýnka, a řekl, zda to věděl. A v případě, že to věděl, tak se budu ptát, proč tady ráno nevystoupil, nepřišel za předsedy zbylých poslaneckých klubů a nevyjednal změnu programu. Dokonce jsem vám sám nabízel alternativu, o které paní předsedající madam Jermanová v té době nedala ani hlasovat.

Takže nevím, jestli všichni věděli, já jsem nevěděl a ať se přihlásí kromě Babiše, kdo tedy věděl. Není povinností poslanců a poslankyň Sněmovny zjišťovat, kde bude první místopředseda vlády rozdávat koblihy nebo rádoby pronášet moudré výroky k věcem, kterým vůbec nerozumí, přestože si myslí, že rozumí úplně všemu.

Pane nepřítomný premiére, kolikrát ještě budeme muset vystupovat a požadovat, aby vaše koalice a vláda ve vztahu ke Sněmovně začala fungovat? Letmý pohled na program svolané schůze, který měli poslanci k dispozici deset dnů před zahájením této schůze, i minulé úterý schválené změny jasně prokazují, že šest bodů ministra financí se s velkou pravděpodobností dalo očekávat, že přijdou na pořad jednání minulý pátek. Jak spolu komunikují předsedové klubů koaličních stran, to si ani neřeknou, že předseda klubu sociální demokracie navrhne přerušení bodu pravomoci ombudsmana? To nejste schopni odhadnout, dokonce ani ráno při načítáním změn programu, že velká diskuse kolem atomového zákona, jeho technická doprovodná norma a další víceméně odborné zákony asi nebudou velkým tématem, které si vyžádá velký čas?

Pane nepřítomný premiére, nevadí vám a vaší straně a KDU-ČSL, že vás pan první místopředseda Babiš obviní přes média z dálkové předvolební cesty, z koaličních čachrů vůči chudákům z hnutí ANO či vůči jemu? Pane premiére, kolik ještě dopisů bude muset napsat předseda Sněmovny Hamáček, abyste konečně donutil svoje ministry v čele s Andrejem Babišem, aby plnili svoje zákonné povinnosti a účastnili se a odpovídali na interpelace poslanců?

Jste dost vzdělaný na to, abyste věděl, jak začínalo v historii zesměšňování a napadání parlamentní demokracie a jaké to mělo důsledky. Důrazně vás žádám, abyste okamžitě zjednal nápravu. Chápu, že s postupujícím časem začnou stále více nabývat na síle problémy, které vám ministři nejsou schopni řešit, ale to nemá smysl ve jménu tutlání reality zahrávat si s pravidly, která mají být dodržována. Všichni zde v PSP víme, že již delší dobu se koalice mezi sebou hádá. Až do minulého týdne se vám to dařilo před veřejností velmi dobře skrývat. Tekutý hněv a napětí by se dalo krájet. O to více je v této situaci třeba, aby byla dodržována psaná i nepsaná pravidla.

Velmi často slyšíme, a pan prezident to několikrát zmiňoval, že jeho vzorem pro fungování demokracie a stabilitu jsou skandinávské země. Dovolím si říci, že před několika lety byl poslanecký výbor, petiční výbor, na návštěvě Norského království, a samozřejmě jsme se zajímali také o fungování tamější Poslanecké sněmovny. Při řádném zasedání Sněmovny nás překvapila velmi malá účast, počet poslanců, kteří se účastnili jednání Sněmovny. Tázali jsme se na mechanismus, jakým Sněmovna funguje. Bylo nám sděleno, že jsou projednávány odborné záležitosti, že toho se zúčastní pouze z každé politické strany zájemci a poslanci a poslankyně, kteří mají ve svých stranách danou problematiku na starosti. Ale potom při hlasování, na které jsou vypsány přesně definované a pevné termíny hlasování a tam je povinností každé poslanecké frakce, aby tam bylo přítomno 80 % všech poslanců. Ptali jsme se, co se děje v okamžiku, kdy tam z každé poslanecké frakce bez ohledu na to, že je to vládnoucí strana či opoziční, není přítomen. Na to nám bylo sděleno, že to neupravuje žádný zákon a že v tom případě by si král pozval předsedu dotyčné politické strany a předsedu dotyčné politické frakce a bylo by zle. My jsme se ptali, jaké sankce jsou zakotveny v zákoně, co by následovalo. Bylo nám sděleno, že to nevědí, že to žádný zákon neřeší, ale že to si nikdo ještě nedovolil a že by si to král s nimi vyřídil. Říkáme jak? V českých podmínkách zjevně, kdyby toto udělal prezident, tak by se nedělo vůbec nic.

Jestliže chcete vnucovat morálku a chování jiným, tak začněte u sebe. Včera jste zamítli návrh, abychom se konečně dohadovali o tom, jak bude zajištěno, aby se ministři účastnili interpelací. Neznám zákon, který by říkal, které interpelace jsou šikanující, směšné, trapné. Já také nevystupuji a neposuzuji nápady tímto způsobem, kdo tady co říká. Někdy se něco povede, někdy ne a k politice patří i jistá míra přehánění, nadsázky apod.

Nicméně pan první vicepremiér vlády ještě nedokázal za tři roky prakticky nic, aby on byl tím arbitrem, který bude určovat, kdo bude naplňovat zákony, kdo zákony naplňovat nebude. A není arbitrem pro to, aby posuzoval i dokonce předběžně jako dnes ráno zde v kuloárech, co tady bude a nebude poslouchat.

V pátek jsme ztratili zhruba asi čtyři hodiny, jestli se nemýlím, jednání Poslanecké sněmovny. Koaliční poslanci a poslankyně tady nejsou schopni věnovat pozornost projevu, který trval zhruba nějakých dvacet - ani ne - minut. Svědčí to o vás více a vypovídá to o vás více, než si myslíte. Samozřejmě máte velikou podporu. Domníváte se, že si můžete dovolit úplně všechno. Systémem západky zkoušíte, a pan premiér tomu nečinně přihlíží, co ještě projde, co projde na veřejnosti. Ona dokonce také díky médiím, díky velmi nešťastným krokům politiků v minulosti, provázáním některých s ekonomickými mafiemi lustrovala společnost. Svět je nejistý, nestabilní. O to více kdo jiný by měl držet a definovat slušné chování, stabilitu a předvídatelnost než politici, a se zvláštním důrazem politici vládní koalice. Bohužel slibovali jste něco lidem, tři roky děláte přesný opak.

FRANTIŠEK LAUDÁT, PŘEDSEDA KLUBU POSLANCŮ TOP 09

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…