Laudát (TOP 09): Tato vláda chce jenom rozdávat, rozdávat a rozdávat

13.06.2014 12:10

Řeč na 10. schůzi PS PČR dne 13. 6. 2014 k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2013.

Laudát (TOP 09): Tato vláda chce jenom rozdávat, rozdávat a rozdávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, jenom několik poznámek. K paní poslankyni Hnykové. Já si myslím, že je celkem jednoznačná odpovědnost za letošní státní rozpočet. Ten, kdo tady ve Sněmovně pro něj hlasoval, nese odpovědnost rovným dílem. Nelze se vymlouvat na krátkost doby. Předpokládám, že jestliže nastupujete do firmy, tak asi máte mít kvalifikační předpoklady. O to víc by to mělo platit, pokud někdo nastupuje jako ministr nebo poslanec, tak předtím by měl číst nejenom Lidové noviny, Právo a další plátky, ale měl by se také trošku připravit, jinak je vrcholně nezodpovědný. Takže ti, co hlasovali pro rozpočet, nesou odpovědnost. Nikdo jiný. A krátkost času neomlouvá, tam jistý prostor přeci byl pro změny a úpravy. Pokud ten obor umíte, tak alespoň rychlé změny, okamžité změny se tady daly na místě udělat. Pokud neumíte, pak něco odmávnete a pak se nestačíte divit, co Fischerova vláda připravila. Dneska je pátek 13., tak nevím, jestli to bude veselá zpráva. Je to poslední rozpočet, který na dlouhou dobu bude kolem 80 mld. deficitu, o který se tady jedná.

Já jsem spíš chtěl zareagovat na pana předsedu rozpočtového výboru. Takže ještě jednou, protože sociální demokraté to tady hrají roky, roky a samozřejmě tisíckrát opakovaná lež nebo manipulace se stává pravdou. Česká ekonomika je malou otevřenou ekonomikou, výrazně exportně orientovanou, dokonce přes 80 %, a každý školák už snad na základní škole by měl vědět, že o pravidlech se v tomto případě rozhoduje u ekonomicky silných zemí a subjektů, nikoliv slabých. O pravidlech mezinárodního obchodu, exportu, se nerozhoduje v ČR. Celý rozvinutý svět, počínaje evropskými státy a EU konče, v roce 2008 postihla krize, která byla zřejmě největší od roku 1929. Prosím, nelze srovnávat předchozí období s tím, co se dělo po roce 2008 a prakticky se děje až do dneška, byť s jistým, ať už přechodným, nebo dlouhodobějším zmírněním. Tudíž nelze srovnávat deficity. Pro mě v okamžiku ekonomického boomu, když byl ministrem financí současný premiér, tak bylo zločinné zatínat sekyru a dělat stomiliardové a větší deficity. Vy nám vyčítáte na jedné straně nebo Nečasově vládě zadlužování, na druhé straně, že nešly investice. Tak bych se znova zeptal - a vy jste nám tady neporadili, kde jsme na to měli vzít. Dala se udělat podstatně drsnější restrikce, deficity by byly menší, ale co byste říkali potom. A nejsem si jist, že by se podařilo udržet sociální smír v této zemi. Dneska se blížíme postupně až k dvouprocentnímu růstu, a přesto vy zatínáte sekyru 100 mld. Pan ministr financí včera mluvil o tom, že některé důležité úseky Ministerstva financí a zřejmě i dalších údů státní správy jsou lidsky poddimenzované, takže se budou nabírat úředníci atd. atd. Dodneška, ať už to bylo u do Bruselu odeslaného konvergenčního programu, nebo včera při prostém zvednutí ruky při hlasování o zvyšování rámce střednědobých rozpočtových výdajů, tak jsem se nedozvěděl, kde že tam ty investice jsou schovány.

Obrovským tlakem a bohužel nejenom politickým, ale i mediálním - to byla sociální demokracie, trošku si tam přihřála polívčičku i ODS - jste založili do budoucna řadu velkých zbytečných výdajů. Myslím, že by bylo velice užitečné si připomenout, že časem, nebo teď vám to říkám, že časem se projeví, jak fatální chyba bylo zrušení například sKarty. Marně jsme se vám tady - možná později - nebyla to moje problematika, ale prostě možná vám někdo měl vysvětlit, jak by se dalo ušetřit na IT, co jsou to cloudové struktury. Možná podstatně kvalifikovaněji by tady o tom vyprávěl pan předseda hospodářského výboru Pilný.

Vy jste prostě založili systémově další mandatorní výdaje svým nezodpovědným chováním, tím, že děláte politiku pocitově, nepočítáte má dáti - dal, teď to vyčítám těm, co tady seděli minulé volební období. A pokud se týká dálnic nebo výstavbu těžké infrastruktury. Milí zlatí, když se podíváte na nejdynamičtější země světa, tak prosperita se odehrává někde úplně jinde. A ti, co byli na studijní cestě ve Švýcarsku si tam mohli všimnout, jak vypadají dynamické země a prosperita, kterou jim tady závidíme a kterou zprostředkovaně tady chce mít jedna z parlamentních stran, strana Úsvit.

Když nám ukazovali koláč rozdělování veřejných výdajů ve Švýcarsku, tak jste si mohli všimnout, že na sociální věci šlo zhruba 16 % příjmů, kdežto na dynamické investiční resorty skutečně násobně více.

Tam je klíč prosperity, jenže vy tady zatím děláte politiku, že i pro příští rok budete rozdávat, rozdávat, rozdávat.

Nicméně je pátek 13. a říkám, je tady poslední dobrá zpráva, na dlouhou dobu tady budeme projednávat státní závěrečný účet, který má deficit, myslím, asi 82 mld. Kč. Děkuji. (Potlesk poslanců TOP 09.)

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.