Laudát (TOP 09): Venkov a EET

06.12.2016 7:33

1. prosince byla s velkým humbukem spuštěna elektronická evidence tržeb. Nejvíce tleskají ti, kteří na ni v řadě případů doplatí jako první. Městské hospody s bohatou klientelou systém unesou. Zcela jiná je však situace na venkově.

Laudát (TOP 09): Venkov a EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Naše vesnice se v mnoha koutech země vylidňují. Není to absolutní, někde dokonce lidé přibývají, ale obecně je situace smutná.

Na vině je zhoršující se dostupnost služeb, obecně velká přitažlivost měst a samozřejmě nedostatek dobře placené práce. Když jsme varovali před dopady EET právě na český venkov, nikdo to nechtěl slyšet. Dnes dokonce ve světle uzavíraných hospod oponenti tvrdí, že za to nemůže EET, ale úpadek venkova. V úzkém slova smyslu mají dokonce pravdu. Jenže, proč zánik obcí, nebo jejich přeměnu na rekreační skanzeny podporovat a urychlovat?

Titíž politici, kteří hrají politiku strachu z migrantů, současně napomáhají vyprázdnit venkov. A jak je známo, žádný prostor nezůstane dlouho prázdný.  V kombinaci s velmi nešťastnou dotační politikou ministra zemědělství je ordinován našemu venkovu úpadek. Dotace dnes dostávají především velké zemědělské společnosti. Ty získané dotační peníze neinvestují do příslušného katastru, kde hospodaří, ale často dokonce i zcela mimo zemědělství, či dokonce republiku. To je navíc umocněno neblahým dědictví socialismu, kdy dnes většina půdy je pro obhospodařování pronajata.

Venkovské hospody tak díky posedlosti ministra financí kontrolovat a získávat data, budou následovat osud vesnických škol, kostelů.... Pro budoucnost to může být velký problém. Venkov byl vždy v případě válek, epidemií a živelných pohrom  účinnou brzdou rozsahu a následků těchto krizí. A zcela pragmaticky, jestli někde obracejí každou korunu, jsou to lidé na vesnici. A v přeživších hospodách to obracení koruny bude těžší. Ale jestli chcete stále více platit nenasytnému státu na dotace miliardářům, potom hnutí ANO 2011, bude líp je správným adresátem vaší podpory. Jim už ostatně lépe je. A co vy?

FRANTIŠEK LAUDÁT, PŘEDSEDA POSLANECKÉHO KLUBU TOP 09

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.