Lesenská (SPD): Milostivé léto se nevztahuje na daňové a správní exekuce

01.06.2022 18:45

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 1. června 2022 k Milostivému létu 2

Lesenská (SPD): Milostivé léto se nevztahuje na daňové a správní exekuce
Foto: Česká televize
Popisek: Vladimíra Lesenská

Vážení zástupci vlády, kolegové, kolegyně.

Vystupuji k takzvanému Milostivému létu 2, coby garantka klubu pro tento zákon. SPD neustále tvrdí, že dluhy se mají platit a musí platit. A zároveň dlouhodobě upozorňujeme, že současný systém není ideální. Jsou statisíce lidí v exekucích a hledáme možná řešení, jak jim pomoci.

Prosazujeme zestátnění exekutorů a zároveň prosazujeme, aby stejně jako soudy, i soudní exekutoři podléhali zásadě takzvané teritoriality. Tedy aby dlužníkovi exekutora přiděloval soud podle místa jeho bydliště. Dojde tím k výraznému snížení vymáhané částky o případné cestovné a další výdaje. Zvýšení šance dluh vymoci a tím i uspokojit věřitele a v konečném důsledku úspoře státu na případných vyplacených sociálních dávkách, které by člověk v dluhové pasti případně potřeboval. Je potřeba podpořit finanční gramotnost u lidí, které může postihnout vůbec dluhová past a exekuce.

Stávající stav, kdy k základní jistině se často připočítávají obrovské úroky, úroky z prodlení či penále a úroky z penále je bohužel faktem. Většinou dlužníka do úzkých nedostává dlužná částka jako taková, tedy jistina, ale následně až naskákané úroky způsobují, že daní jedinci nejsou schopni jednoduše částku zaplatit. Milostivé léto je tedy akce, která může značným způsobem pomoci zasaženým lidem. Pokud někdo má dluh vůči státu či jinému veřejnoprávnímu věřiteli, potom dlužníku za splnění podmínek stačí zaplatit jistinu a paušální náhradu nákladů exekutorovi. Může se jednat až o desetitisícové částky a velkou pomoc lidem.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Po 28. lednu 2022 již povinný, tedy dlužník, nemůže uhrazením stanovených částek splnit podmínku pro zastavení exekuce v rámci právě zmiňovaného Milostivého léta, tedy toho původního, a proto je k projednání předložen tento tisk, který je v tomto okamžiku projednáván jako plně zařazený bod číslo 29. Co tedy tisk 217 přináší? Zdůraznila bych pouze některé změny, protože obsáhle o tom hovořil již předkladatel i můj předřečník. Obnovení možnosti uhradit stanovené částky v rámci takzvaného Milostivého léta obsaženého v novém zákoně o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce a o změně souvisejících zákonů umožní povinným, kteří tento institut nevyužili již v období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022, aby vyřešili své dluhy vůči státu a dalším veřejnoprávním oprávněným, což přispěje ke snížení počtu exekucí vedených v České republice.

Dojde tedy ke snížení zátěže z celého systému vymáhání exekucí a k snížení tlaku na sociální systém, protože důsledkem snížení počtu exekucí by mohlo být i snížení počtu osob, které pobírají sociální dávky a přesun části těchto osob z šedé ekonomiky do legálního zaměstnání. Je řečeno, které dávky nepodléhají výkonu rozhodnutí, tedy (?) exekucí. A zároveň umožní, aby nově zakotvené dávky byly posílány na chráněný účet. Paušální náhrada nákladů exekuce soudního exekutora v rámci takzvaného Milostivého léta 2 se nově stanoví ve výši 1 500 korun. Tato částka by měla asi lépe odrážet výši nákladů soudního exekutora.

Milostivé léto se i nadále nevztahuje na daňové a správní exekuce. To by si totiž vyžádalo širší a podrobnější posouzení daného problému. Především je však poukázat na to, že ani daňový ani správní řád nespadá do gesce předkladatele, jak konstatuje i důvodová zpráva k tomuto tisku.

Jsme přesvědčeni o přínosu tohoto zákona a z tohoto důvodu SPD bude hlasovat pro jeho přijetí již v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice