Lesní školky nezaniknou, poslanci připravili novelu zákona o dětských skupinách

04.12.2014 14:31

Lesní školky a další formy alternativní předškolní péče se nemusí bát o svou existenci.

Lesní školky nezaniknou, poslanci připravili novelu zákona o dětských skupinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Poslanec Jiří Mihola připravil novelu zákona o dětských skupinách, která zavádí dobrovolnou registraci poskytovatelů. Lesním mateřským školám, dětským klubům a dalším subjektům, které nesplňují podmínky pro dětské skupiny, tak již nehrozí zánik. Novela má podporu napříč Poslaneckou sněmovnou a své podpisy k ní připojilo již 95 poslanců.

„Poslanci KDU-ČSL byli pro zákon o dětských skupinách i přes prezidentské veto pouze s garancí, že bude v nejbližší době přijata novela, která umožní další existenci lesních školek a ostatních možností předškolní péče. Tato novela zavádí dobrovolnou registraci. Jednotliví poskytovatelé se tak mohou rozhodnout, zda se chtějí registrovat jako dětské skupiny a využít například možnosti daňového zvýhodnění, nebo nikoliv. Důležité je, že zachováváme právo rodičů na alternativní předškolní péči o jejich děti,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Je škoda, že Poslanecká sněmovna přijala zákon, o kterém věděla, že není dobrý. Oceňuji vůli Poslanecké sněmovny tento stav napravit a zachovat alternativní předškolní péče o děti, které si většinou sami rodiče vybrali,“ dodává poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Schvalovací proces zákona o dětských skupinách poslanci dokončili 4. listopadu, kdy došlo k přehlasování prezidentského veta. Současná podoba zákona svými parametry ovšem znemožňuje další existenci alternativních forem předškolní péče včetně lesních mateřských škol. Předsedové koaličních poslaneckých klubů a další poslanci napříč Poslaneckou sněmovnou kromě KSČM se zavázali k podpoře novely, která upraví podmínky tak, aby další existenci alternativní předškolní péče umožňovala.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…