Levice: Proč mluvíme o nadstandardech, když nemáme definované standardy?

03.12.2022 20:31 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nadstandardům ve zdravotnictví.

Levice: Proč mluvíme o nadstandardech, když nemáme definované standardy?
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Proč mluvíme o nadstandardech, když nemáme definované standardy?

Jednotný standard péče pro všechny nelze nastavit, léčba nemocného je individuální. Ale - „neklinický“ nadstandard v ČR již existuje – jedná se o platby za služby, které nejsou z hlediska zdraví člověka nezbytně nutné k poskytování zdravotní péče (např. lepší oční čočky). Český zdravotní systém je výjimečný nejenom tím, že má náležitou odbornou úroveň poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, ale i v tom, jak s malými náklady disponuje. Přesto systémovou změnu potřebuje. Podle poslední statistické ročenky (2019) byla zdravotní péče hrazená ze základního fondu zdravotního pojištění z 99,6 % a náklady na zlepšení zdravotní péče čerpané z jiných fondů byly pouze 0,4 %. A pojišťovny nebyly ve ztrátě.

Proč se nemluví o spoluúčasti a připojištění?

Již nyní je 15 % zdravotní péče hrazeno pacienty formou spoluúčasti nebo doplňků stravy apod. V září sněmovna rozhodla o snížení letošních plateb státu zdravotním pojišťovnám. Strana Levice se proti tomu tehdy důrazně postavila, viz odkaz v komentářích pod tímto příspěvkem. Pro rok 2023 má být platba státu za pojištěnce, 1900 Kč, což je o 67 Kč méně, než byla rozpočtovaná částka pro rok 2022. V roce 2022 se jedná o 14 miliard korun a tento výpadek nebude kompenzován ani platbami v roce 2023. Tuto situaci chce proto vláda řešit zavedením připojištění, aby ji nemusela řešit zredukováním péče hrazené ze zdravotního pojištění. O záměrech, co připojistit, není zatím nic známo. Zavedení dobrovolného doplňkového připojištění povede k tomu, že v rámci léčby hrazené státem bude nabízena lepší léčba těm, kteří si ji mohou připlatit. Vůbec se nemluví o nastavení sociální ochrany pro ty, kteří si spoluúčast nemohou dovolit!

V čem vidíme problém?

Zavedení nadstandardů či připojištění nevyřeší strukturální problémy, které má zdravotnictví. Nedostatek peněz je spojen také s používáním nových léčiv či zaváděním nových metod a technologií. Do zdravotnictví má přijít 10 % HDP. Ale i zdravotnictví musí omezit plýtvání a musí se nastavit úhradové mechanismy tak, aby kvalita byla základem a elektronizace byla ve všech oblastech. V první řadě je nutné sbírat data o kvalitě péče – ta neexistují, analyzovat je a následně dělat návrhy.

Nelze řešit problém od konce. Proto strana Levice nesouhlasí, aby se rozhodovalo o tak citlivé oblasti, když nejsou k dispozici data, ale jen názory „odborníků“. Za nadstandard nesmí být považována taková léčba, která je pro pacienta vhodná, i když je nákladnější. Strana Levice proto odmítá zavedení nadstandardů!

Na téma plateb za státní pojištěnce jsme upozorňovali již v únoru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…