Liberec otevřený lidem, Zelení: Lyžování na Ještědu nemá dle Rattaje budoucnost. Přesto se zde plýtvá dvojnásobkem pitné vody, než bylo dohodnuto

28.01.2023 10:23

Zcela bizarní podoby nabírá kauza nových sjezdovek na Ještědu. Sám nejvyšší šéf společnosti TMR otevřeně prohlásil, že lyžování na Ještědu nemá budoucnost. Liberecké vedení společnosti TMR ale paralelně s tím požaduje, aby zde byly vykáceny lesy pro nové sjezdovky.

Liberec otevřený lidem, Zelení: Lyžování na Ještědu nemá dle Rattaje budoucnost. Přesto se zde plýtvá dvojnásobkem pitné vody, než bylo dohodnuto
Foto: liberecotevrenylidem.cz
Popisek: Liberec otevřený lidem - logo

Dne 23. 1. 2023 byl na zpravodajském webu Seznam Zprávy zveřejněn rozhovor s Igorem Rattajem, šéfem společnosti Tatry Mountain Resort (TMR), která nyní provozuje i skiareál na Ještědu. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí
Ve světle jeho výroků jsou plány TMR na nové sjezdovky na Ještědu nepochopitelné. Cit.: „Reálně, v České republice, co se týče povětrnostních podmínek, nadmořské výšky a podobně, jsou tu Krkonoše – Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou. Možná ještě Klínovec, respektive Krušné hory. A zbytek? Tam takovéto zimy budou častější, tam není perspektiva,“ sděluje například v rozhovoru Igor Rattaj.

Reaguje na to Anna Kšírová, zastupitelka za Liberec otevřený lidem / Zelené, která od začátku proti novým sjezdovkám vystupuje: „Vlastně bych chtěla panu Rattajovi za upřímnost poděkovat. Říká to samé, co už několik měsíců vysvětlujeme kolegům zastupitelům za Starosty, ANO a ODS. Nedává smysl kácet lesy na Ještědu, když tu provoz skiareálu bude ekonomicky smysluplný už jen pár let.

A. Kšírová zároveň upozorňuje na další důležitý výrok Igora Rattaje, cit.: „Nechci, aby to vyznělo špatně, ale lyžování se právě kvůli cenám elektřiny, globálnímu oteplování a všem dalším problémům stává luxusnější záležitostí. Do budoucna už to nebude všelidová zábava, na kterou mají nárok všichni za pár korun. Svým způsobem se blíží golfu. Je velmi náročné – na vybudování celé infrastruktury, výstroj i permanentky.“

„Tímto by mohla být uzavřena debata i na téma, že máme být rádi, když tu TMR dělá něco pro Liberečany. Je jasné, že sjezdové lyžování se postupně stává byznysem zaměřeným na úzkou skupinu těch nejbohatších klientů, kteří se budou muset do areálů sjíždět z širšího okolí,“ reaguje na slova Igora Rattaje A. Kšírová.

Skiareál bez perspektivy s dvojnásobnou spotřebou pitné vody

V souvislosti s výroky Igora Rattaje vyplula na povrch další skutečnost týkající spotřeby pitné vody ve skiareálu. Ta byla v roce 2022 dvakrát vyšší než v předchozích (předcovidových) letech.

„Na zastupitelstvo nám přistál nenápadný materiál týkající se vyúčtování vody na odběrném místě K Bucharce. Z tohoto odběrného místa se plní nádrž na zasněžování sjezdovek. Vyžádal jsem si porovnání spotřeby vody na tomto odběrném místě za posledních 5 let a zjistil jsem, že poslední rok se zde navýšila spotřeba pitné vody takřka na dvojnásobek oproti předchozím, předcovidovým roků,“ vysvětluje Jindřich Felcman, zastupitel za Liberec otevřený lidem / Zelené. 

Pro povolení sjezdovky Nová Skalka totiž TMR doložil podklad obsahující technické řešení zasněžování (Ing. Michal Molotta, 2019). V tomto podkladu jsou sjezdovky rozděleny do tří priorit. V případě nedostatku přírodního sněhu (tak jak tomu bylo poslední zimu 2021/2022) neměly být uvedeny do provozu sjezdovky v prioritě 3 – tedy především Pláně. Tak se tomu i stalo, Pláně jsou už druhým rokem odstavené. Tím mělo být zajištěno, že spotřeba pitné vody nebude navyšována. Konkrétně se v podkladu tvrdí, cit.:

„Spolu s Prioritou 2 (zelená), kde je potreba vody 25.200m3 sa celkové množstvo vody zvýši v porovnaní s existujúcim systémom zasnežovania iba minimálne – o približne 1.500m3. Predpokladá sa, že vzhľadom k už vydanému vodoprávnemu povoleniu (kde došlo k navýšeniu povoleného množstva odoberanej povrchovej vody) bude možné aj tieto zjazdovky zasnežiť prioritne s využitím vody z nádrže Bucharka, pokiaľ to prietok v Slunném potoku akumuláciou dovolí. Pre prípad nedostatku existuje ako záložná variant možnosť doplnkovo využiť pitnú vody, avšak iba v množstve neprevyšujúcom doterajšie odbery.“ (zvýrazněno autorem TZ – rozdělení jednotlivých sjezdovek dle priorit viz příloha)

Jindřich Felcman k tomuto rozporu dodává: „Opět se ukázalo, co zde tvrdíme opakovaně. Zástupci TMR nám tu opakovaně lžou, lžou, lžou a zase lžou. S takovým partnerem je zkrátka třeba jednat obezřetně. Zastupitelé, které dali nedávno zelenou změně územního plánu připravující výstavbu nových sjezdovek, se zachovali nesmírně naivně. Opakovaně se totiž odkazovali na to, že povolovací procesy přeci ohlídají, aby bylo vše s novými sjezdovkami v pořádku. Manipulace ohledně spotřeby pitné vody jasně ukazuje, jak v případě mocných investorů, jako je TMR, povolovací procesy fungují.“

Obsah obrázku stůl

Popis byl vytvořen automaticky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.