Liberec otevřený lidem, Zelení: Proč má Hrádek nad Nisou při financování péče o důchodce od hejtmana privilegia?

31.01.2023 22:13

Když před dvěma lety vysvětloval hejtman Půta (SLK) smysl převodu zoo a botanické zahrady od města Liberec na Liberecký kraj výměnou za domovy pro seniory ve Vratislavicích a Františkově, uvedl:

Liberec otevřený lidem, Zelení: Proč má Hrádek nad Nisou při financování péče o důchodce od hejtmana privilegia?
Foto: liberecotevrenylidem.cz
Popisek: Liberec otevřený lidem - logo

„Starat se o seniory je zase na druhou stranu úlohou zejména městských samospráv.“ Nyní dohodl s Hrádkem nad Nisou převod nově připraveného domova pro seniory od města na kraj. Jaký je důvod tohoto rozdílného přístupu? 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Na prosincovém jednání Zastupitelstva kraje byl schválen záměr převodu projektu nového domova pro seniory od města Hrádek nad Nisou na Liberecký kraj. Tento nový domov pro seniory by měl mít 40 lůžek a náklady na jeho výstavbu se vyšplhaly na 250 mil. Kč. Na cca 200 mil. Kč je dle informací města vyjednána dotace. Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka již stihl vybrat na projekt stavebního dodavatele, avšak následně si vše promyslel a rozhodl se pro jiný postup. Hrádek nad Nisou výstavbu tohoto domu platit nechce, stejně tak nechce zajišťovat jeho provoz. Projekt tak nabídl Libereckému kraji a ten tuto nabídku přijal.

„Při transakci zoo a botanické zahrady jsme mimo jiné napadaly i argumenty, že by mělo být snad nějak férové, aby za ně na oplátku město převzalo do své správy domovy pro seniory ve Františkově a Vratislavicích, včetně nákladů spojených s jejich provozem. Žádné jiné krajské domovy pro seniory na obce či města přitom v posledních letech převáděny nebyly. A že je většina klientů libereckých domovů důchodců z Liberce? V krajském domově důchodců v Jablonci bude také většina klientů z Jablonce. V Českém Dubu také zjevně nebude problém 40 lůžek využít hlavně pro občany Českého Dubu. A proč by vlastně měly mít menší obce oproti Liberci výhodu v tom, že jejich občané mohou využívat krajské domovy důchodců? Tento argument zjevně nefungoval a vůči Liberci byl zkrátka neférový,“ připomíná 2 roky starou diskuzi ohledně směny zoo a botanické zahrady za domovy pro seniory Jindřich Felcman, zastupitel za Liberec otevřený lidem /Zelení.

Náměstek Petr Tulpa v případě tohoto záměru uvedl pro zpravodajský web Náš Liberec ještě další argument. V Hrádku nad Nisou jde dle něj o domov se zvláštním režimem, tedy specializovanější zařízení. I tento argument ale koliduje s realitou. Statut domova se zvláštním režimem má i 60 lůžek v domově ve Vratislavicích, ve Františkově je i 34 lůžek pro lidi s Alzheimerem.

Liberecký kraj nicméně v případě domova pro seniory v Hrádku nad Nisou předvedl koperníkovský obrat. Ovšem pokud by byla tato změna v přístupu kraje ke svým starším obyvatelům konzistentní, byla by to pro ně bezpochyby dobrá zpráva.

„V Liberci čekají v pořadnících na místa v domovech důchodců stovky lidí. Město nyní začíná připravovat projekt na navýšení kapacity domova ve Františkově. Financování tohoto projektu z rozpočtu Libereckého kraje by byla pro Liberec vítaná pomoc,“ navazuje J. Felcman.

Reakce vedení kraje na tuto připomínku vznesenou na lednovém jednání krajského zastupitelstva ovšem přinesla rozpaky. Hejtman odmítl reagovat jediným slovem. „Étos slušnosti a hodnot, který tolik vyvolával hejtman ve své flanelové košili a podporou Petra Pavla v jeho prezidentské kandidatuře, se rozplynul velmi brzy. Arogance v debatě a mlčení, které pouze trapně ukrývalo zjevně svévolná a neférová privilegia kraje vůči městu, kde hejtman žije. To je pravý Martin Půta,“ uzavírá J. Felcman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.