Liberecký kraj: Nové Ekocentrum vyroste v Brništi

06.08.2013 20:20

V Brništi se staví nové Ekocentrum, které se stane srdcem budoucího Zábavního parku Brniště. Na jeho základní kámen si mohli o víkendu poklepat účastníci akce „Festival jurt - Zdravý život 2013“, pořádaného Podralským nadačním fondem ZOD.

Liberecký kraj: Nové Ekocentrum vyroste v Brništi
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

V krásném počasí navštívily 1. ročník Festivalu jurt - Zdravý život v Brništi tisíce účastníků. V přírodním areálu proběhly v 7 jurtách přednášky a workshopy zabývající se různými aspekty zdravého života. Návštěvníci si mohli zacvičit jógu, poučit se o přírodě, cestování, kompostování, nakládání s odpady a řadě dalších témat. Dospělí se mohli seznámit s výrobky řemeslníků a firem z regionu a děti ocenily zejména řadu atrakcí a zábavných představení, divadlo a koncerty.

Na hlavním pódiu proběhlo i slavnostní poklepání na základní kámen budoucího Ekocentra Brniště, kterého se zúčastnili Josef Jadrný, náměstek hejtmana a člen rady Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství, Petr Kubíček, předseda představenstva ZOD Brniště a.s., Wolfgang Reiche, ředitel partnerského centra Naturshutz centrum Neukirch a starosta obce Brniště Ivan Pastorek.

„Ekologické a informační centrum Brniště má za cíl vzdělávání o přírodě, o krajině a utváření krajiny, nakládání s odpady, praktickou ochranu životního prostředí a výchovu k němu. Představí například expozici na téma Zemědělská krajina v okolí Brniště, její antropogenní a přírodní fenomény, interakce člověka s krajinou a zemědělství,“ přiblížil náměstek Jadrný s tím, že nové Ekocentrum bude uvedeno do provozu v průběhu roku 2014. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet zemědělské práce s využitím modelů zemědělské techniky, využít vybavenou laboratoř, získat informace o cestě potravin na stůl či o nakládání s odpady.

Stavba Ekocentra Brniště je významnou součástí dlouhodobé strategie činnosti Podralského nadačního fondu ZOD, který byl založen zemědělskou obchodní společností ZOD Brniště a.s. Vznikem Ekocentra se propojí střípky mozaiky budoucího budoucího Zábavního parku Brniště, který z iniciativy ZOD v blízkém okolí obce postupně vzniká. V provozu jsou například Stezka hastrmanů a Jezdecké stezky v Brništi a další projekty v budoucnu se plánují.

Květa Šírová
oddělení tiskové a vnějších vztahů

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.