Libor Lukáš: Pacient zůstává stranou, místo toho slyšíme pouze silácká slova

05.10.2018 14:49

Proč máme nemocnice? Aby nás v nich lékaři a zdravotníci léčili. Připadne vám to samozřejmé? Na kraji na to zřejmě zapomněli. „Ze sídla hejtmanství zaznívají pouze silná slova, ovšem bez obsahu. Lidi přitom nezajímá, jak budou nemocnice řízeny, ale zda se skutečně zlepší zdravotní péče,“ poukazuje na aktuální dění kolem krajem vlastněných nemocnic Libor Lukáš.

Libor Lukáš: Pacient zůstává stranou, místo toho slyšíme pouze silácká slova
Foto: arch. Libor Lukáš
Popisek: Libor Lukáš

„Kraj vedený KDU-ČSL musí místo utopistických řečí o  nové nemocnici a radikálních řezech začít zdravotmictví trpělivě a – hlavně ve spolupráci se zaměstnanci nemocnic – koncepčně léčit. Lékaře a další personál máme na výborné úrovni, nepokulháváme ani v  oblasti přístrojového vybavení. Co je ale tristní, to je stav budov – hlavně v případě zlínské nemocnice jde o zcela zásadní problém.

Některé prostory, v  nichž se pohybují pacienti, jsou nedůstojné,“ vysvětluje Libor Lukáš, který se jako hejtman zvýšením úrovně nemocnic intenzivně zabýval. Reálný plán „Jednali jsme s lékaři, sestrami, odborníky, stavaři a dalšími lidmi, kteří měli k  problému co říci. Následně vznikly koncepční rozvojové dokumenty, které šly do takových detailů, jako je dispozice pater, rozmístění parkovacích míst, zásobování a podobně,“ říká.

V  posledních letech jsou dalším velkým tématem dluhy nemocnic. Kraj vypracovává stabilizační plány, hledá úsporná opatření či mění vedení s tím, že chyba je v řízení. „Je to ale trochu jinak. Hlavní problém tkví v několika papírech – v  úhradové vyhlášce. Podle ní dostávají nemocnice ve Zlínském kraji za pacienta v  průměru asi 8 700 korun. V  Praze je to přes 30 000, na jižní Moravě zhruba 17 600 korun. Přitom zdravotní pojištění platíme všichni stejné,“ upozorňuje Libor Lukáš.

Podle něho je nutné, aby kraj přestal hledat výmluvy, že nemá řešení ve vlastních rukou, že je to záležitost ministerstva a zdravotních pojišťoven. „To je pouze pohodlný alibismus. Ano, přesvědčit někoho k  tomu, aby změnil zaběhlý systém, není lehký úkol. Ale od toho tady politici jsou. Pokud se takových výzev, které jsou v  zájmu občanů, bojí, jsou k  ničemu,“ podotýká s  tím, že směr jak s  touto diskriminací bojovat nabízí například senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta – připravuje podání ústavní stížnosti. „To je typická ukázka, jak může senátor bojovat za občany svého regionu,“ doplňuje Libor Lukáš.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…