Lidovci a Starostové: Odklad další fáze EET je nutný, říkáme to dlouhodobě

30.06.2017 19:35

Odklad 3. a 4. fáze elektronické evidence tržeb o devět měsíců, aby mohly být vyhodnoceny dopady jejích prvních fází – to je návrh, který Poslanecké sněmovně předkládá koalice Lidovců a Starostů.

Lidovci a Starostové: Odklad další fáze EET je nutný, říkáme to dlouhodobě
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

„Návrh, který sněmovně předkládáme, není bombastický, ale čistě racionální. Posunutím 3. a 4. fáze elektronické evidence tržeb, jejichž spuštění je naplánováno na 1. března, respektive 1. června příštího roku, o devět měsíců, získáme čas na vyhodnocení dopadů prvních dvou fází. A na toto zhodnocení navázanou změnu EET na škále: ponechání, přes úpravy, až po úplné zrušení,“ řekl Jan Farský, lídr Koalice v Libereckém kraji.

Nepřijetí tohoto návrhu otevírá cestu pro 3. a 4. fázi EET, protože po volbách bude jen stěží dostatek času na změny či zrušení. Reálně by tak hrozilo, že statisíce živnostníků pak budou nuceni nakoupit za miliardy techniku, kterou nepotřebují a jejíž přínos pro státní rozpočet je diskutabilní. „Tento návrh by měli podpořit všichni, kdo si váží práce živnostníků, malých a středních podnikatelů,“ dodal Jan Farský.

Jaroslav Klaška zdůraznil, že tento postoj je konzistentní a dlouhodobý. „Od začátku jsme chtěli využít času mezi zavedením 1. a 2. fáze a 3. a 4, fáze k tomu, abychom provedli hloubkovou analýzu, co první dvě fáze přinesly nebo také odnesly; jaké jsou výnosy nebo náklady. Zdůrazňuji, že my od počátku říkáme, že EET by se neměla týkat malých a nejmenších živnostníků a podnikatelů, podali jsme k tomu řadu pozměňujících návrhů, které při schvalování bohužel neprošly, nicméně čas ukazuje, že jsme měli pravdu, a někteří další koelgové se k nám připojují s tím, že z EET by měli být vyňati prodejci kaprů, nebo podnikatelé, kteří si na daňové správě vyřídí paušální daň tuším do výše 500 tisíc korun a tak podobně. Rádi bychom tedy vytvořili dostatečný čas na to, aby příští sněmovna, příští koalice měla prostor na to domluvit se, kdo skutečně elektronické evidenci tržeb podléhat bude a kdo nikoliv. A také aby se podnikatelé, kterých se to bude týkat, měli dostatečný čas se připravit,“ řekl Jaroslav Klaška, místopředseda Rozpočtového výboru a ekonomický expert Lidovců.

Petr Gazdík poznamenal, že třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb vyvolává mezi živnostníky nemalé napětí. „Znám ze své obce celou řadu živnostníků, kteří se chystají ukončit svou živnost. Při diskusi v parlamentu, která byla velmi obsáhlá, jsme říkali Andreji Babišovi mnohokrát, že například spolky, prodejci kaprů a další mají být z EET vyjmuti. Jsem rád, že s našimi připomínkami začíná souhlasit. Nepřipravenou 3. a 4. vlnou EET si nemůžeme dovolit živnostníky zatěžovat. My naším racionálním návrhem dáváme nové politické reprezentaci vzniklé po volbách prostor, aby zaujala stanovisko a našla řešení bez časové tísně,“ řekl Petr Gazdík, předseda Starostů.

Lidovci a Starostové předpokládají, že jejich návrh získá podporu napříč stranami.

„Každá strana ve sněmovně, která navrhuje změnu EET, a není jich málo, tento návrh podpoří. Protože by bylo pokrytecké říkat, že po volbách změníme 3. a 4. fázi a zároveň nepodpoříme tento návrh zákona. Protože v ten moment je jisté, že by to byl pouze předvolební slib, který by nebyl naplněn,“ dodal Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.