Lipavský (Piráti): Ze strany Ruska je to politická hra, o tom nepochybujme

16.04.2021 12:27

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 16. dubna 2021 k cestě Jana Hamáčka do Ruska

Lipavský (Piráti): Ze strany Ruska je to politická hra, o tom nepochybujme
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové,

navrhuji zařadit nový bod s názvem Informace vlády o diplomacii vůči Ruské federaci. Já tady v tom odůvodnění navážu na to, co zaznělo již od mých předřečníků, od pana poslance Bartoška, paní poslankyně Černochové, pana poslance Válka. My víme, že byl v pondělí Jan Hamáček pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí a již zanedlouho poté, ve středu, se dozvídáme o jeho záměru, že vykoná cestu do Moskvy. Není to samo sebou. Bude to první návštěva českého ministra zahraničních věcí v Moskvě po patnácti letech. Tím důvodem jsou velice špatné a velice zatížené vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací. Je tam široká agenda problémů a Rusko velice dobře ví, proč se nechce scházet s českými zástupci Ministerstva zahraničních věcí nebo dokonce i na úrovni premiérů. Vždycky se to odehraje na prezidentské úrovni nebo na úrovni nějakého zmocněnce, nejlépe na ambasádě skrze velvyslance, protože to je půda, která je pro Ruskou federaci výhodná a je to půda, která brání tomu, aby se řešily skutečné otázky té bilaterální relace mezi Českou republikou a Ruskem.

Hamáček v pondělí pověřen řízením resortu, ve středu oznamuje cestu a bez jakéhokoli plánování, bez jakékoli přípravy. A jaké jsou ty okolnosti toho, co se děje ve světě? Spojené státy - SolarWinds, hackerské útoky, deset vyhoštěných diplomatů, Polsko - tři vyhoštění diplomaté. Kam cestují v těchto dnech ministři zahraničí Litvy, Lotyšska a Estonska? Cestují na Ukrajinu, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině, protože Ruská federace shromáždila ohromná vojska na jejích hranicích a mluví o zničení Ukrajiny, mluví o vymáhání svých požadavků atd., okupuje Krym, dodává zbraně, techniku na Donbas.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Náš český ministr zahraničních věcí tou dobou bude v Moskvě. A víte, co se ještě koná v pondělí, když bude Hamáček v Moskvě? A to mně tedy opravdu přijde, že vysílá velice špatný signál. Bude se konat jednání ministrů zahraničí Evropské unie, takzvaně FAC. Kdo tam bude za Českou republiku? Hamáček ne, Hamáček bude v Moskvě. To bude signál, který Česká republika vyšle do Evropské unie. To bude signál, který Česká republika vyšle vůči celé této situaci. Jak bude vypadat Babiš, až přijde na další Evropskou radu?

Další okolnosti té cesty jsou naprosto skandální. Andrej Danko, předseda Slovenské národní strany, pravicový extremista, připomeňme jeho výroky o Romech, působí jako jakýsi agent ruského vlivu a zprostředkoval této cesty. Takže tato cesta by měla být jednoznačně odmítnuta. Pan premiér má možnost to zastavit. Již zde zaznělo, že takováto cesta musí proběhnout se souhlasem vlády. Ten souhlas vlády nemusí být, možná by stačilo, kdyby mu řekl, že prostě jezdit nemá. Nevím, proč se český ministr zahraničních věcí, první vicepremiér vlády a ministr vnitra schází s ruským předsedou pro průmysl ohledně vakcín. Asi to není vakcína, asi je to průmyslová látka, nebo já si to neumím vysvětlit. Rozhodne víme, že vakcína Sputnik na území Evropské unie není, protože certifikaci EMA nemá a já se domnívám, že ani nepožádali o tu certifikaci, jsou tam jenom nějaké předběžné informace, tak asi dlouho mít nebude.

Takže ze strany Ruska je to politická hra, o tom nepochybujme. A tady se často mluví o různých agentech a o hybridních válkách a já jsem obviňován z různého strašení. Víte, ale kdyby na české straně existovaly základní jednoduché principy toho, jak tvoříme zahraniční politiku a jak hájíme zájmy České republiky, tak nic z toho neplatí. Celé si to vytváříme sami. Návrh jsem přednesl, argumenty také. Pane předsedající, na té přihlášce je ještě informace o tom, že jsem chtěl zařazovat Dukovany, ale vzhledem k tomu návrhu od pana předsedy Faltýnka tento návrh stahuji.

Děkuji za slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu