Löffelmann (SLK): Jedná se o výkon státní správy, tedy nerozhoduje samospráva

15.01.2020 11:38

Prohlášení člena Rady Libereckého kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiřího Löffelmanna k plánovanému obnovení těžby na Tlustci.

Löffelmann (SLK): Jedná se o výkon státní správy, tedy nerozhoduje samospráva
Foto: slk.cz
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Rád bych uvedl na pravou míru některé nepřesné informace v médiích k tematice možného obnovení těžby na kopci Tlustec na Českolipsku. Zejména chci zdůraznit, že rozhodnutí ve věci případné těžby v této lokalitě není v kompetenci ani Libereckého kraje jako samosprávy, ani Krajského úřadu Libereckého kraje (KÚ LK), který vykonává přenesenou působnost státu. Takové rozhodnutí může vydat pouze příslušný báňský úřad.

V pátek 10. ledna 2020 obdržel Krajský úřad Libereckého kraje rozhodnutí ministerstva životního prostředí o odvolání k rozhodnutí podle zákona o ochraně přírody – ve věci udělení výjimky ze zákazů daných k ochraně zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů pro záměr „Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov“. Ministerstvo životního prostředí tímto svým rozhodnutím potvrdilo předchozí rozhodnutí krajského úřadu o udělení zmíněné výjimky.

Odbor životního prostředí a zemědělství KÚ LK povolil výjimku proto, že při svém rozhodování neshledal zákonné důvody, které by vedly k jejímu neudělení. Znovu upozorňuji, že se jedná o výkon státní správy, tedy nerozhoduje samospráva.

Liberecký kraj jako krajská samospráva nadále plně respektuje zájmy měst a obcí v okolí lokality Tlustec a trvá na podmínkách a opatřeních, které jsou uvedeny ve schváleném návrhu dokumentu Regionální surovinová politika Libereckého kraje. Jde o kladné stanovisko všech dotčených obcí, vybudování silničního obchvatu obce Luhov a dominantní využívání železniční dopravy (90 % objemu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.