Ludvík (ČSSD): Praze především schází lékaři v záchrankách

03.10.2014 12:21

Jako dlouholetý ředitel největšího zdravotnického zařízení v České republice, Fakultní nemocnice v Motole, ze své praxe vím, že zdravotní péče obecně je u nás na vysoké úrovni. Co ale Praze chybí, je moderní koncepce zdravotnictví.

Ludvík (ČSSD): Praze především schází lékaři v záchrankách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na pražského primátora Miloslav Ludvík

Ta by v prvé řadě měla zabránit nesystémovým krokům, jež ohrožují dostupnost zdravotní péče v hlavním městě. Praha musí zajistit takové podmínky, aby kvalitní zdravotnictví bylo dostupné pro všechny - seniorům, rodinám s dětmi i lidem v produktivním věku. Není možné dělat rozdíly, právo na kvalitní ošetření a tu nejlepší možnou péči mají všichni bez rozdílu. Včasná diagnostika závažných onemocnění a následná kvalitní péče zachraňuje lidské životy.

Jedním z důsledků dnešní nesystémovosti je i situace, kdy zdravotnické zařízení odmítlo od záchranné služby přebrat pacienta v ohrožení života. Je naprosto neakceptovatelné, aby tento spor ohrožoval zdraví pacientů. Situace, kdy záchranná služba vozí pacienta desítky minut po metropoli, než ho přijme nemocnice, se nesmí již nikdy opakovat. Proto chceme nastavit jasná pravidla, která budou závazná pro všechny strany. V prvé řadě to znamená ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví určit povinnou spádovost, ve které nebude moci zdravotnické zařízení pacienta odmítnout. Také musíme Zdravotnickou záchrannou službu finančně posílit pro získání chybějících kvalifikovaných lékařů, kterých je dlouhodobě nedostatek. Například v noci jich s pražskou záchrankou jezdí pouze šest a ve většině vozů jsou jen záchranáři. Kvůli tomuto systému se pak do nemocnice vozí i pacienti, kteří by mohli být ošetřeni lékařem na místě.

Samozřejmě zvyšování kvality péče není jen o záchranné službě. Posílit je také třeba kapacity i rozsah Lékařské služby první pomoci, aby každá městská část měla svou vlastní pohotovost. Musíme také stanovit maximální čekací lhůty. Co Praha také potřebuje, je více poliklinik i zubních lékařů.

S nárokem na kvalitní péči úzce souvisí práva pacienta. Každý má právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni, proto je důležité, aby pacienti byli se svými právy dostatečně seznámeni. Každý lékař vám potvrdí, že pokud pacient spolupracuje, je jeho šance na úspěšné zvládnutí nemoci mnohem vyšší. Lidé by měli vědět, na co všechno mají nárok. Neměli by se obávat zeptat, pokud něčemu nerozumí. Doba, kdy lékař nařizoval a pacient vše akceptoval, je již naštěstí minulostí. Měli by dostat například informaci o příčině nemoci, jejím původu, stádiu a předpokládaném vývoji. Měli by se dozvědět o všech možnostech léčby a zdravotních službách, na které mají právo. 

V neposlední řadě se také musíme zaměřit na to, aby zdravotnická zařízení v Praze měla dostatečné finanční zajištění. Tento problém nyní aktuálně vidíme například u Nemocnice Na Bulovce. Tu je třeba urychleně finančně stabilizovat. Bulovka má ohromné spádové území a slouží velké části Prahy a poskytuje důležitou a nenahraditelnou péči. V žádném případě nesmí dojít k redukci péče či uzavření nemocnice, to by byl krok naprosto vedle. Problém Bulovky je v tom, že nemocnice nemá dostatek volných finančních zdrojů, periodicky se každé tři roky dostane do finančních problémů, které se řeší tak, že se peníze do ní tzv. „nalijí“. Ihned, jak bude složena nová Rada hlavního města, se chci sejít s ministrem zdravotnictví, abychom našli pro Bulovku jasné finanční řešení.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.