Lukša (TOP 09): ČSSD chce poškodit české zemědělce i daňové poplatníky

17.05.2011 7:16

ČSSD prostřednictvím poslance Ladislava Skopala „propašovala“ nesouvisející pozměňovací návrh o spotřební dani  k vládnímu návrhu zákona o ochraně ovzduší.

Lukša (TOP 09): ČSSD chce poškodit české zemědělce i daňové poplatníky

Pokud by tento „přílepek" prošel celým legislativním procesem, znamenal by nejen poškození českých zemědělců, ale také by mohl poškodit daňové poplatníky.

Tato na první pohled nevinná norma se totiž může stát noční můrou našich zemědělců. Jak s oblibou používají ve sněmovně sociální demokraté rčení o skrývání se ďábla v detailu, tak v tomto případě jde zmíněný pozměňovací návrh proti zájmům našich zemědělců. Dá se totiž předpokládat, že umožní neomezenou daňovou podporu biopaliv z plodin pěstovaných mimo území České republiky, jako je palmový a sójový olej, a tím de facto podpoří  jejich dovoz. Návrh by dále připuštěním užívání rozdílných druhů metylesterů vedl ke zhoršení kvality Směsné motorové nafty SMN 30. To by způsobilo komplikace nejen motoristům, ale i dodavatelům a výrobcům vozidel.

Skopalův návrh přináší významná rizika i pro státní rozpočet. Důvodem je skutečnost, že dovoluje při výrobě směsného biopaliva použít látky, polotovary, poloprodukty a meziprodukty, které formálně splňují pouze některé parametry  metylesteru, a český stát by ještě poskytl na takovou výrobu sporné pohonné hmoty úlevu spotřební daně.

Je logické, že se odborná i zemědělská veřejnost proti takovým paskvilům bouří. Ačkoli se sociální demokracie slovně pasuje do role ochránců našich zemědělců, tento návrh  vypovídá o opaku. Pevně věřím, že ČSSD v Senátu změní názor, tento návrh odmítne a postaví se za naše zemědělce i daňové poplatníky.

Pavol Lukša
předseda Zemědělského výboru PS PČR

Více:
Poslanci ČSSD mají zkažené prázdniny. Rozkazem Sobotky

##PROFIL 1586##

reklama

autor: TOP 09

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…