Lukša (TOP 09): Kdo všechno stojí za kauzou OKD?

29.02.2016 8:35

Je na čase se zaměřit na reálné politické vazby v kauze OKD, které ji provází, a do značné míry celá léta určují její průběh.

Lukša (TOP 09): Kdo všechno stojí za kauzou OKD?
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Občané naší republiky si zaslouží znát podstatu tohoto podivného prodeje. Pokud chceme vrátit důvěru v politiku, tak je třeba jasně říct, kdo má podíl na největších skandálních operacích v našem státě. Zdeněk Bakala dal definitivně ruce pryč od NWR, která vlastní OKD, ve stylu po mně potopa poté, co odčerpal ze společnosti co nejvíce peněz a lukrativní obří bytový fond si vyvedl do zahraniční firmy. Od společenské odpovědnosti na restrukturalizaci raději utíká. O tom, že jednání Bakaly je dlouhodobě na morálním dnu, netřeba mluvit. Je nutné jasně určit ty, kdo za stát a politickou reprezentaci toto umožnili. Ukazují se stále nové informace i díky tomu, že výsledek hospodaření Bakaly se zprivatizovaným majetkem je dnes fatální pro celý Moravskoslezský kraj. Nikdo neví, co bude dál. Vláda sice vyjednává, ale místní lidé žijí nadále v nejistotě. Zvláště ti, kteří jsou navázáni na OKD. Vláda již delší dobu vyjednává bez konkrétního výsledku. Je otázkou, zda v tom nehraje roli, že v ní sedí strůjci dnešního stavu. Současný premiér Bohuslav Sobotka a jeho nejbližší okolí mají máslo na hlavě. On a jeho přítel, vlivný právník, se na celé věci podíleli. Sobotka celý prodej navrhnul a předložil. Je neetické, aby právník zastupoval současně Bakalu a zároveň psal pro ministerstvo financí odpověď Evropské komisi, která mohla mít pochybnosti nad podezřele nízkou cenou transakce ohledně OKD. Ve veřejném prostoru se objevila spekulace o propojení obou s lobbistickou agenturou. Všechny pak dohromady spojují vztahy na Zdeňka Bakalu. Právě probíhá soud ve věci privatizace, kdy obžalovaní úředníci poukazují, že vše dělali v subordinaci pod tehdejším ministrem financí, který věc řešil společně s ministrem průmyslu a obchodu. Věřit tomu, že role těchto ministrů v této kauze byla minimální, jak se nás snaží přesvědčit, skutečně nelze. Že ministr financí předkládal specifický mnohamiliardový prodej státního majetku bez toho, aby věděl, co činí, uvěřím jen stěží. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice