Lukša: Trapas aneb Etika dostala notně na frak

18.04.2016 14:35

Doufejme, že víkendová zpráva je pouze nechutným a špatným žertem. V éteru se objevila novinka, že jeden z koncernů, jenž se zabývá výrobou cigaret, si objednal průzkum, z něhož vyplynulo, že kouření musíme všichni podporovat...

Lukša: Trapas aneb Etika dostala notně na frak
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

...neboť se tak zkrátí věk života. Tudíž stát nebude muset vyplácet starobní důchody a ušetří finanční prostředky. Bohužel i takoví lidé, dá-li se jim tak vůbec říkat, mohou vést společnosti zabývající se výrobou cigaret.

Nepatřím mezi ortodoxní odpůrce cigaret, člověk by měl mít právo svobodně se rozhodnout o tom, jak bude se svým zdravím hospodařit. Rozhodně však etika v rámci této studie zřejmě dostala notně na frak.

Možná peníze, které byly věnovány na tuto studii, mohly pomoci potřebným v rámci charitativních programů a manažeři si mohli říct, že udělali cosi dobrého pro lidi. Protikuřácký zákon není řešením. Zákazy se vždy obcházely a obcházet budou. Dnes se hranice věku, kdy po cigaretě sahají už děti kolem deseti let, podstatně snížila, nežli tomu bývalo dříve.

Proto možná tou nejlepší cestou, jak zabránit rozšiřování tohoto zlozvyku, je vysvětlovat dětem, že cigareta je pouze zlozvyk a rozhodně neprospívá zdraví, stejně jako je tomu u jiných závislostí včetně drog. Chvilkové úniky a pocity blaženosti jsou pouze žalostnou náhražkou, která vede mnoho mladých na scestí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…