Luzar (KSČM): Hra o armádu

02.03.2017 4:30

Jsou události, které plní vysílací čas televizí a stránky novin a jsou události, o kterých se nic moc nedozvíme. A tak se asi pod dojmem projednávání významných záležitostí, týkajících se např. smlouvy CETA mezi EU a Kanadou, popřípadě tolik medializovaného zákona o národních parcích, zcela vytratila z hledáčku mainstreamu informace z prostředí ministerstva obrany.

Luzar (KSČM): Hra o armádu
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Teprve podle informací převzatých z německého tisku se široká veřejnost dozvěděla, že jedna vojenská brigáda česká a jedna rumunská budou nově spadat pod německé velení. K podpisu dohody, která byla údajně připravována už delší dobu mezi štáby Bundeswehru a AČR, prý opravdu nakonec došlo. Teprve poté se začala o celou záležitost zajímat česká média hlavního proudu. A tak pan ministr Stropnický v podstatě z donucení předal novinářům znění smlouvy a tím měla být, dle jeho názoru, celá věc vyřešena s tím, že česká 4. brigáda rychlého nasazení přeci zůstane pod českým velením. Toto stanovisko převzal novinářský mainstream a na serveru iDnes.cz patřící do mediální skupiny Agrofertu pana Babiše došlo dokonce k tomu, že redaktor Jan Wirnitzer označil Martina Kollera, který o celé věci mezi prvními informoval v Parlamentních listech, za udavače komunistické kontrarozvědky.

Když se ale na smlouvu podíváme, zjistíme, že vlastně vůbec nejde o standardní smlouvu, ale snad o pouhý dopis o záměru, který začleňuje brigádu pod německý Bundeswehr na základě „porozumění“! Bundeswehr tak získává velení nad brigádou, ale bez jakýchkoliv smluvnich limitů a právních omezení. Takže je celá situace z právního hlediska ještě mnohem horší, než kdyby se jednalo o regulérní smlouvu schválenou parlamentem. V dopise se hovoří o „přidružení“ (affiliation) 4. brigády ze Žatce do struktur německé 10. obrněné divize bavorského Veitshöchheimu, a i když není nikde v dopise psáno, kdo komu bude nebo nebude velet, každému vojákovi je jasné, že když je brigáda začleněna do většího útvaru, tedy do divize, tak je řetěz velení zkrátka pevně a jasně daný.

Pan ministr Stropnický se tedy zřejmě opět vtělil dle Stanislavského herecké metody do role „ministra“, jen asi zapomněl kterého státu! Po tomto víkendu a celostátním sněmu ANO to však chápu. Zkouší nyní na svou novou životní roli, roli prezidenta České republiky. Proto své minulé angažmá v roli ministra obrany již nepovažuje za tolik důležité, jinak si tuto skutečnost nedokážu vysvětlit.

A tak asi nejen já vidím velmi nebezpečný precedent ve snaze některých skupin a jednotlivců o omezení pravomoci parlamentu ve vztahu k angažmá naší armády v zahraničí.

Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.