Luzar (KSČM): Křivdy a krádeže na druhou

03.03.2018 6:34

Znovu bojujeme za zdanění církevních restitucí. Za náš poslanecký návrh, který má za cíl změnit zákony o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a také zákon o daních z příjmů, a zdanit tak finanční náhrady za církevní restituce, se postavila nejen vláda, ale ve středu také většina poslanců.

Luzar (KSČM): Křivdy a krádeže na druhou
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Z klubu TOP 09 zazněl hlas Miroslava Kalouska, který je jedním z jeho zarytých odpůrců, řekl, že zdanění by bylo jen další křivdou a krádeží. Proto mi nyní dovolte malé srovnání.

Se žádostí o pomoc se na mne obrátil občan J.H. Dne 3.12 2012 koupil na základě veřejné nabídky od Pozemkového fondu České republiky prostřednictvím kupní smlouvy pozemek. V předmětné kupní smlouvě v odstavci IX. je uvedeno, že prodávající prohlašuje, že v souladu s § 2 zákona č.95/1999 Sb, ve znění pozdějších předpisů prověřil převoditelnost prodávaných pozemků a prohlašuje, že prodávané pozemky nejsou vyloučeny z převodu podle §2 zákona č.95/1999 Sb, ve znění pozdějších předpisů. Pozemek řádně zaplatil a užíval. Ale ouha! V rámci církevních restitucí na něj podala církev žalobu a rozhodnutím okresního soudu o pozemek přišel. Podal sice dovolání k Nejvyššímu soudu, ale v jeho spravedlivé rozhodnutí, vzhledem k tomu, že se jedná právě o církevní restituce, příliš nevěří. Oprávněně tuto situaci vnímá jako křivdu vůči své osobě.

Zaslal mi také odpověď na interpelaci dnes již bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky, dokreslující jeho beznaděj ve volání po spravedlnosti.

Ve slovech bývalého ministra zaznělo, že tato situace je velmi nepříjemná a není ojedinělá. Je prý také v rozporu s dobrými mravy. Nicméně zatím není legislativní mechanismus, který by na tyto případy pamatoval. Také konstatoval, že je to věc, se kterou předkladatelé zákona o majetkovém vypořádání nepočítali, a že tento stav je i chybou úředníků Pozemkového fondu a následně i Státního pozemkového úřadu, takže zde nese vinu opravdu stát a musí se k této problematice postavit. Také slíbil najít v rámci svého resortu řešení, protože prý vnímá zodpovědnost. To, že zůstalo pouze u slibu, je fakt, který s politováním musím konstatovat.

Takže pane Kalousku, budeme nyní v rámci vyrovnávání těchto, podle vašeho mínění křivd a krádeží, páchat nové křivdy? A to na konkrétních občanech, kteří určitě nejsou tak majetní jako církve, které nekřesťansky žalují všechny okolo, za účelem shromažďování majetku. Cinkot zlaťáků je jim prostě stále milejší než osudy lidí, což už v historii mnohokrát dokázaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…