Luzar (KSČM): „Požadavky“ občanské společnosti na řízení státu odborníky

06.07.2018 6:32

Občanská společnost byla nedílnou součástí moderní společnosti jak dnes, tak i v minulosti. Věřím, že i v budoucnosti bude přirozenou lidskou vlastností sdružovat se s lidmi se společnými zájmy. Ne jenom ze zájmu o sport, kulturu a podobně, ale i o věci a dění okolo nich a samozřejmě o politiku.

Luzar (KSČM): „Požadavky“ občanské společnosti na řízení státu odborníky
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Politika a občanská společnost má ale svá specifika a rizika. Politika je totiž o politických stranách a hnutích, a právě ty jsou také dle mého názoru reprezentanty svébytné občanské společnosti! 

Specifické postavení této skupiny občanské společnosti je dáno volbami. Volná soutěž politických stran je zákonem zaručený systém tvorby moci výkonné a výsledek voleb je zpětně také velkým vykřičníkem jejich schopnosti uspokojovat potřeby většiny občanů.

Proto říkat, že chceme realizovat vůli lidu, ale nechceme mít ty „neschopné“ politiky, je nepochopení zastupitelské formy demokracie. A zaštiťovat se slovy o vládě odborníků a ne politiků, je jinými slovy říkat, že z odborníků se po zvolení stávají hlupáci, kteří jsou neschopni odborně posoudit předkládané návrhy. Proto nás takové názory přivádějí do modelu technokratického řízení státu bez zodpovědnosti vůči voličům a rozmělňování zodpovědnosti za rozhodnutí na výběr nepřijatelnějších korektních variant. 

Na příkladu rozhodování EU třeba o migraci jasně vidíme, kam taková řešení spějí, a přitom by stačilo, aby se na začátku našel POLITIK a jasně řekl NE bez hledání korektního odborného řešení. 

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…