Luzar (KSČM): Přežije OKD rok 2017?

13.12.2016 5:27

Věřitelský výbor a insolvenční správce OKD Lee Louda, který hraje klíčovou roli ve zkrachovalé důlní společnosti OKD, napínají zaměstnance a zainteresované subjekty do meze krajnosti. Tento pražský insolvenční správce nemá žádné zkušenosti s hornickou činností (o což žádalo soud vedení OKD), není ani právníkem, jak je v tomto oboru zvykem, ale strojním inženýrem, nicméně patří do skupiny správců se zvláštním povolením, kteří mohou vést insolvenci firem s obratem nad 100 milionů korun. Faktem ale zůstává, že v Česku dosud firma s 10 tisíci zaměstnanci a sedmnáctimiliardovým dluhem, jaký mají OKD, nezkrachovala a nebylo kde nabrat zkušenosti. A tak nejistota, která je mezi horníky velmi dobře patrná, nepřispívá ke klidu a sváteční pohodě blížících se Vánoc.

Luzar (KSČM): Přežije OKD rok 2017?
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Dnes již snad nikdo nepochybuje o tom, že se jedná o zlodějnu za bílého dne. A když se hledá viník, je přeci nejlepší obranou útok. Trestní oznámení směřující na členy představenstva a dozorčí rady OKD za vyplacení dividend ve výši přesahující zisky společnosti, rozhýbalo doposud klidné vody ve vedení společnosti OKD. Jak dlouho vydrží s písničkou, že za nic nemohou oni, ale situace na trhu s uhlím? Další ranou pod pás pro horníky bylo zjištění, na které pět minut po dvanácté upozornily odbory. Prázdnotou totiž zejí také fondy, ze kterých by měl být financován útlum těžby a sociální programy zaměstnanců. Kdo zodpovídá za to, že nebyly v dobách tučných zisků a odměn řádně naplněny? Nebo snad byly a posléze je někdo vyprázdnil? Kdo byl ten někdo? V insolvenčním řízení je už asi nikdo znovu nenaplní a spoléhat se na stát je vzhledem k pravicové rétorice většiny vládní koalice sázkou do loterie. Odbory se však přesto snaží bojovat a jejich snahu je třeba ocenit. To, co mi tady ale chybí, je solidarita. Napříč odborovým hnutím by mělo zaznít jasně a srozumitelně: Nikdy nebudeme tolerovat neschopnost plnit odborářské smlouvy! Nejpodstatnější je nyní zaúkolování všech odborových předáků v orgánech společnosti, aby mohli dohlédnout na to, jak vlastníci zabezpečili plnění dohod.

Trochu naděje do budoucna vnáší aktivní přístup zástupců samospráv na dotčených územích. Karvinští zastupitelé v koalici KSČM a ČSSD dali šanci na těžbu uhlí snad až do roku 2023. V tomto směru bych ale rád zmínil opět velmi podivný přístup veřejnoprávní televize, která místo toho, aby poukázala na aktivní přístup samosprávy, která se snaží o zachování zaměstnanosti v dané lokalitě, nabízí divákovi srdceryvné příběhy lidí, kteří by v dané situaci museli kvůli těžbě opustit své domovy. Nemám v úmyslu zlehčovat situaci těchto lidí, ale zastavení těžby a dalekosáhlá nezaměstnanost by byla tragičtější pro mnohem větší skupinu. Také ceny surovin na světových trzích snad porostou díky omezení jádra v Německu a ekologickou modernizací energetiky fosilních paliv.

Šanci zaměstnancům na lepší podmínky také dává snaha poslanců KSČM vrátit do zákona pracovní kategorizaci v návaznosti na předčasný odchod do důchodu. Musí se stát povinností těch, kteří dosahují bohatství díky velmi těžké a náročné práci silně exponující zdraví pracujících více přispívat do solidárního systému, umožňujícímu důstojné staří. Horníci, já spolu s celou KSČM stojím na vaší straně a snažíme se společně hájit vaši pravdu!

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.