MF: Návrh novely zákona o spotřebních daních

10.03.2014 10:58

Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení návrh novely zákona o spotřebních daních, který by měl přizpůsobit sazby daně z tabákových výrobků tak, aby odpovídaly požadavku směrnice Rady EU na minimální sazbu daně 90 eur na 1000 kusů cigaret. Důvodem předložení návrhu je oslabení směnného kurzu koruny vůči euru.

MF: Návrh novely zákona o spotřebních daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Úprava sazeb spotřební daně z tabákových výrobků o 5 – 7 % oproti aktuálnímu stavu je podmínkou pro splnění požadavků vyplývajících ze směrnice způsobem, který rovněž předejde jejich dalším změnám v krátkém časovém odstupu. Změna by se promítla do navýšení ceny krabičky cigaret v rozmezí 3 – 4 Kč.

V případě neplnění požadavků směrnice se členský stát dopouští porušení závazků plynoucích z práva EU a vystavuje se riziku zahájení řízení pro porušení Smlouvy, s čímž souvisí i možnost uložení peněžité sankce Soudním dvorem EU. 

Předkládaná novela také navrhuje regulaci předzásobení, které je běžným jevem před účinností změny sazby spotřební daně, a to zavedením tříměsíční lhůty pro doprodej tabákových výrobků se starými tabákovými nálepkami. Regulace předzásobení byla dlouhodobě poptávána jak ze strany státních institucí s ohledem na rovnoměrnost plnění rozpočtových příjmů, tak zástupci tabákového průmyslu s cílem zajištění stability trhu.

Mgr. Marek Zeman

Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy