MO: Armáda si na Cihelně opět připomněla mobilizaci z roku 1938

25.08.2014 11:12

Od 22. do 23. srpna se poblíž srubu K - S 14 "U Cihelny" již posedmnácté konala vojenskohistorická akce pro širokou veřejnost - Den sil podpory AČR Cihelna 2014.

MO: Armáda si na Cihelně opět připomněla mobilizaci z roku 1938
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na letošním ročníku se tradičně podílela Armáda ČR společně s městem Králíky, Policií ČR, Vězeňskou službou ČR, Zdravotnickou záchrannou službou, Celní správou ČR, Vojenským muzeem Králíky a kluby vojenské historie. Celou akci zaštiťoval hejtman Pardubického kraje.

Milovníci současné i historické bojové techniky si opět přišli na své. Před samotným oficiálním přivítáním shlédli průlety dvou stíhaček JAS-39 Gripen. Po průletu těchto nadzvukových letounů byli všichni přítomní oficiálně přivítáni prvním zástupcem náčelníka Generálního štábu generálmajorem Josefem Bečvářem, ředitelem sekce podpory MO brigádním generálem Vladimírem Halenkou, hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a starostkou města Králíky Janou Ponocnou. „Akce Cihelna je nejen každoročním připomenutím historických událostí 2. světové války, ale pro nás, pro armádu, je příležitostí ukázat a předvést divákům alespoň střípek toho, čím armáda disponuje. Je také důkazem toho, že Armáda ČR a její složky umí spolupracovat s představiteli místní správy, složkami integrovaného záchranného systému a civilními firmami, což je nutným předpokladem pro řešení krizových situací či následků přírodních katastrof, které nás bohužel občas postihují,“ uvedl ve svém projevu generál Halenka.

Po příjemném uvítání na „bojiště“ nastoupili příslušníci pěší roty Aktivní zálohy, kteří předvedli ukázku na téma střežení objektů důležitých pro obranu státu. Chybět nemohl ani seskok výsadkářů a velice atraktivní ukázka práce vojenských psovodů při slanění se služebním psem z vrtulníku Mi 17.

Historické ukázky s ústředním tématem zářijové mobilizace 1938 opět připomněly výjevy z pohraničí z období 2. světové války. I letos se návštěvníci podíleli na rozhodnutí, jak dopadne průběh v pořadí druhé historické ukázky a zda při ní vyhraje Wehrmacht či Československá lidová armáda. Vůbec poprvé mohli armádní nadšenci při těchto ukázkách sledovat repliky německých lehkých tanků PzKpfw I a II, což byla technika, která tehdy skutečně stálá připravena ke vpádu na území republiky. Na druhé straně bojů se objevila replika lehkého tanku AH­IVR, nazývaného také jako tančík. Ten byl vyráběn v Československu na zakázku rumunské armády. „V případě mobilizace by armáda tanky z továrny konfiskovala a použila je pro obranu republiky, proto jej diváci viděli na straně československé armády spolu s replikou tanku LT­38,“ vysvětlil Marek Bartoš, ředitel vojenského muzea v Králíkách.

V nabitém programu se objevily i velmi zajímavé dynamické ukázky, při kterých se prezentoval integrovaný záchranný systém, Policie ČR, Celní správa ČR a Vězeňská služba ČR. Například policisté předvedli zákrok proti agresivním fanouškům, kteří cestou na sportovní zápas vyrabovali čerpací stanici. Vzduchem létali zápalné láhve i dlažební kostky a ukázka vypadala nanejvýš reálně.

Kromě dynamických ukázek nebyli diváci ochuzeni ani o ty statické. Mohli zde vidět meteorologické pracoviště „OBLAK“, ukázku výstroje vojáka v jednotlivých klimatických oblastech, speciální výstrojní součástky, historické uniformy či bojové dávky potravin. K vidění byla i ukázka současné munice a ukázka historických sovětských a německých zbraní z předválečného období a z 2. světové války a také ukázka československých zbraní z 1. republiky. Prezentovali se zde i vojenští zdravotníci s mobilními kontejnery a mnozí si při této příležitosti vyzkoušeli zubařské křeslo ve stomatologickém kontejneru či si prohlédli kontejner operačního sálu a jednotky intenzivní péče.

Jedna z mnoha novinek, která na fanoušky vojenské historie čekala, byl americký bitevní vrtulník AH-1S Cobra. Ten byl zařazen do statických ukázek bojové techniky, ale návštěvníci mohli využít této výjimečné příležitosti a dokonce se tímto vrtulníkem proletět.

Na zajištění akce se podílelo přes 300 vojenských profesionálů a 200 členů klubů vojenské historie se stovkou kusů moderní i historické techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…