MSp: Ministryně Válková zahájila výstavu o historii českého vězeňství

08.07.2014 16:00

Ministryně spravedlnosti Helena Válková dnes slavnostně zahájila výstavu Z minulosti do přítomnosti českého vězeňství 1850 – 2014, která představuje historický průřez českým vězeňstvím za posledních více než 160 let. Výstavu, která se pro veřejnost otevře v pražském Pálffyho paláci od zítřka, připravila Vězeňská služba ČR spolu s Jazzovou sekcí Artforum.

MSp: Ministryně Válková zahájila výstavu o historii českého vězeňství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Výstava chce slovem, obrazem i autentickými dobovými předměty zmapovat české vězenství od půlky 19. století do současnosti. Na jednotlivých výstavních panelech je návštěvníkům k dispozici stručný historický výklad ke každému danému období a dále řada dobových fotografií a dalšího dokumentárního materiálu.

Mezi exponáty mohou návštěvníky zaujmout ukázky předmětů, které si vězňové tajně vyrábějí nebo které jsou do věznic propašovány. Mezi ně patří třeba i lano, s jehož pomocí uprchl v roce 2000 z Věznice Mírov Jiří Kajínek.

Výstava též ukazuje improvizované zbraně včetně například samostřílu s ocelovými střelami, mačety vyrobené z listu pily nebo nože a obušky. Zajímavá je i maketa pistole, která je k takřka k nerozeznání od skutečné služební zbraně příslušníků VS ČR, tetovací strojky, nástroje na aplikaci drog, ukryté mobilní telefony a podobně.

Z historických předmětů jsou v Pálffyho paláci vystaveny výstrojní součástky dozorců, předměty denní potřeby vězňů, historické poutací prostředky či věci denní potřeby vězňů.

Výstavu mohou zájemci zdarma zhlédnout denně od 10.00 do 17.00 do 5. září v sídle Jazzové sekce v Pálffyho paláci, Valdštejnská 14, Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…