Mach (Svobodní): Boj proti euru se ODS rozhodně nedá věřit

22.05.2014 20:00

Jan Zahradil, lídr ODS do eurovoleb, si v letošní kampani vzpomněl, že by bylo dobré, aby euro pro Českou republiku byla možnost, nikoli povinnost.

Mach (Svobodní): Boj proti euru se ODS rozhodně nedá věřit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Proto je nutné vyjednat si v Bruselu výjimku, abychom nemuseli euro zavádět. Faktem je, že o zavedení eura v České republice za současného stavu vůbec nerozhoduje náš parlament, ale rozhodnutí o zavedení eura v České republice je v pravomoci Rady ministrů EU na návrh Evropské komise.

Jak ale nyní věřit ODS, že opravdu chce danou výjimku vyjednat, když v minulosti, kdy byla vládní stranou, k tomu měla několik velmi dobrých příležitostí a výjimku nevyjednala a ani o ni neusilovala? Takovou změnu v postoji lze vysvětlit jen tím, že se jedná o předvolební tah.

Jaké možnosti měla v minulosti ODS k vyjednání výjimky ze zavedení eura, kterou má například Velká Británie a Dánsko? K dosažení výjimky pro Českou republiku je zapotřebí změna Smlouvy o EU. Takovou změnu musí odsouhlasit všechny ostatní státy EU. Proto je nutné žádost o tuto výjimku přidat k nějaké jiné změně.

Velkou příležitostí byla ratifikace Lisabonské smlouvy, která zásadním způsobem měnila Smlouvu o EU. Tehdy ODS za Topolánka otočila a z prvotního odporu vůči této reformní smlouvě, se stala podpora a podpis této smlouvy, aniž by čehokoliv pro Českou republiku ODS dosáhla. Jednoduše jsme si tehdy za podpis mohli vyžádat přidání této výjimky z eura do smlouvy.

Druhá promarněná příležitost k vyjednání výjimky ze strany ODS nastala, když německá kancléřka Angela Merkelová připravila změnu Smlouvy o fungování EU, na jejímž základě by eurozóna mohla zřídit záchranný fond eurozóny. Tehdejší prezident Václav Klaus na premiéra Petra Nečase apeloval, aby výměnou za podpis předkládané změny vyjednal pro Českou republiku výjimku (opt-out) ze zavedení eura. Petr Nečas, tehdejší předseda ODS a premiér České republiky ale tento návrh nevyslyšel a za podpis změny Smlouvy o fungování EU nic nevyjednal.

Třetí promarněná příležitost byla, když do EU vstupovalo Chorvatsko. Při této změně Smlouvy o EU se měla přidat výjimka z uplatňování Charty základních práv EU, kterou vyjednal prezident Klaus, když podepisoval Lisabonskou smlouvu. Česká vláda na přidání této výjimky ale netrvala, a tak ji nezískala. Česká republika za své netrvání na této slíbené výjimce nezískala nic. Opět stačilo požadovat, aby se do Smlouvy o fungování EU přidala věta, že se na Českou republiku nevztahuje povinnost zavést euro. Naše vláda pod vedením předsedy ODS Petra Nečase ale jako obvykle nepožadovala nic.

To, že si Jan Zahradil a ODS vzpomněla na výjimku z eura nyní v kampani do eurovoleb, je výsměch všem občanům České republiky. Nynější boj proti euru se ODS rozhodně nedá věřit a voliči to jistě prohlédnou.

Petr Mach,
lídr a předseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.