Mach (Svobodní): Zákazy zbraní se vždy týkají pouze lidí, kteří dodržují zákony

01.12.2015 10:42

Petr Mach k plánu EU omezit legální držení zbraně.

Mach (Svobodní): Zákazy zbraní se vždy týkají pouze lidí, kteří dodržují zákony
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Evropská komise po pařížských teroristických útocích přišla s návrhem směrnice, která má omezit právo legálního držení zbraní v celé Evropské unii.

Jsem zásadně pro to, aby bezúhonný český občan měl nadále možnost legálně držet zbraň, ať pro sport nebo pro vlastní ochranu, a českou legislativu v této oblasti považuji za jednu z nejlepších v Evropě. Držení střelných zbraní, včetně samonabíjecích, které chce EU zakázat, je již nyní v České republice pochopitelně předmětem regulace. K vlastnictví zbraně je třeba zbrojní pas a povolení od policie, což zaručuje, že se zbraň nedostane legálně do ruky tomu, kdo pro její držení není způsobilý.

Zákazy zbraní se vždy týkají pouze lidí, kteří dodržují zákony. Zločinci legální zbraně nepoužívají, protože podle nich by je policie rychle vystopovala, a tudíž se jich nová omezení nijak nedotknou. Legálními zbraněmi je spácháno jen asi 2-3 promile násilných trestných činů. Koneckonců i zbraně, se kterými teroristé vraždili v Paříži, jsou ve Francii zakázány.

Chystaný zákaz držení některých zbraní by omezil nejen práva držitelů těchto zbraní, ale i celkovou obranyschopnost obyvatelstva.

V Evropském parlamentu se budu nadále zasazovat o to, aby právo slušných lidí na obranu nebylo omezováno a aby se diskuze o zbraně vedla na základě faktů a statistik a nikoliv na základě emocí politických představitelů. Budu hlasovat proti omezování práva držet zbraň a pro tento postoj budu aktivně hledat podporu i u dalších poslanců.

Petr Mach, europoslanec a předseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…