Majerová (Trikolora): Nekula o dovozu ukrajinského obilí samostatně nerozhodne

21.04.2023 12:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Nekulovi a obilí z Ukrajiny.

Majerová (Trikolora): Nekula o dovozu ukrajinského obilí samostatně nerozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Majerová

NEKULA o dovozu ukrajinského obilí samostatně nerozhodne…

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se vyjádřil k problematice dovozu ukrajinského obilí, který řada okolních států zastavila z důvodu nepřípustného výskytu pesticidů.

Narozdíl například od Slovenska a Polska, které zakázaly i tranzit obilí z Ukrajiny, či Maďarska a Bulharska, kde zpřísňují kontroly a uvažují o zákazech, český ministr zemědělství odmítá jednostranné kroky a spoléhá se na jednání s příslušným komisařem Evropské komise. Slibuje jen pokračování kontrol kvality potravinářského obilí, které prý zatím žádné překročení limitů neprokázaly.

Připomínáme, že vedle potravinářského existuje také obilí krmné, kde jsou pesticidy také nebezpečné. Vstupují do potravinového řetězce skrze hospodářská zvířata, takže mohou škodit vícekrát. A věříme, že příslušný dozorový orgán (ÚKZÚZ) si je toho vědom a kontroly této komodity také provádí.

Nekula se chová jako vzorný úředník dodržující právní normy EU. Poláci a další své zemědělce a bezpečnost potravin chrání. Budou proto označeni za populisty, protože ohrožují jednotu EU či pomoc Ukrajině? Naše vláda evidentně dbá více na svůj hezký obraz v Bruselu, než na zájmy svých vlastních obyvatel.

Díky sousedním státům a omezené přepravní kapacitě je pro Čechy zatím výsledkem hlavně nižší tržní cena obilí. A možná se vládě zamlouvá představa, že tak se dostaneme z předních příček evropského žebříčku růstu inflace. Ocenili bychom však, kdyby nás chránila naše vlastní vláda a k snížení inflace přispěla omezením vlastních zbytečných výdajů.

Celý případ dokládá také úroveň pokrytectví „elit“ české i západní politiky. Obilí z Ukrajiny mělo končit v hladovějících zemích třetího světa, vyjednávaly se na to obilné koridory. Většina ale skončila v západních zemích, které mají samy vesměs nadprodukci obilí. EU svým producentům nařizuje přísná pravidla nejen na bezpečnost potravin, ale i pohodu zvířat, různě vybraných menšin či ochranu klimatu. Není ale schopna a ochotna bránit dovozům shodných komodit ze zemí, které takové standardy zdaleka neuplatňují a jsou o to konkurenceschopnější, tedy levnější.
Trikolora narozdíl od Fialovy vlády preferuje opatrnější přístup. Zdraví našich lidí je přednější než jakákoli pochvala z Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…