Malach (SNČR): Firmy se vždy dohodnou

22.03.2019 4:31

Dle průzkumu Hospodářské komory České republiky se podnikatelé brexitu nebojí. Obchodní vztahy budou i nadále fungovat.

Malach (SNČR): Firmy se vždy dohodnou
Foto: SNČR
Popisek: Strana nezávislosti České republiky

V záplavě informací o dopadech brexitu na českou a evropskou ekonomiku, které jsou více či méně poplašné a některé bych nazval až hysterickými, jsem narazil na výsledky průzkumu Hospodářské komory České republiky. Komora v rámci svého pravidelného šetření mezi svými členy, nazvaného Komorový barometr, pokládala tentokrát i otázky, jaké může mít na podnikatele dopady vystoupení Británie z EU.

Šetření je poměrně čerstvé, probíhalo v období od 23. ledna do 8. února 2019. Výsledky vůbec neodpovídají vyjádřením různých analytiků a „expertů“, kteří malují jen ty nejčernější scénáře. Na brexit se aktivně připravuje, tj. hledají jiné dodavatelsko-odběratelské kanály, pouze 3 % firem. 36 % firem vyčkává na konkrétní informace a celých 61 % se o brexit nezajímá.

Ano, lze namítnout, že tento výsledek není průkazný, protože v šetření je zastoupeno hodně mikro a malých firem, které působí jen v rámci ČR, a brexit na ně tedy nemá vliv. I tento pohled šetření zohlednilo, a pokud se podíváme na velké firmy (nad 250 zaměstnanců), tak aktivně se na brexit připravuje pouze 15 % z nich, 56 % vyčkává a 29 % tento problém nezajímá. U středních firem (51–250 zaměstnanců) je mimochodem rozdělení takovéto: 2 % se aktivně připravují, 51 % vyčkává a 47 % to nezajímá.

Co je ještě zajímavější, tak u firem, které jsou přímými dovozci nebo vývozci do Velké Británie, vyčkává 80 %. Z firem, jež mají obchodní vztahy nepřímé, tj. s Velkou Británií obchodují jejich odběratelé nebo dodavatelé, se o tento problém nezajímá cca 25 %, zatímco 60 % vyčkává.

Co lze z tohoto šetření vyvodit? Firmy nepodléhají panice šířené médii a jsou přesvědčeny, že se se svými obchodními partnery vždy nějak domluví a jejich obchodní vztah bude pokračovat i nadále. Samozřejmě odchod Velké Británie z EU přinese jistě i v obchodních vztazích nějaké komplikace – možná bude nutné některé dodavatelsko-odběratelské vztahy předefinovat, panuje nejistota ohledně cel a rychlosti přepravy zboží. Nicméně je patrné, že vedení firem, kterých se brexit může dotknout, nepodléhá hysterii a panice, jež vydatně šíří probruselští politici a novináři. Přitom se jedná o jejich peníze a prosperitu; tedy pokud by hrozilo nějaké závažné riziko, měly by to být právě tyto firmy, které by měly dělat co nejvíce pro jeho minimalizaci. A kdyby opravdu hrozilo, věřte, že by dělaly.

Potvrzuje se to, co Strana nezávislosti České republiky říká již dlouho: Problémy dělají politici, firmy se vždy nějak domluví.

Ing. Roman Malach
člen Strany nezávislosti České republiky

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice