Malačka (ČSSD): Navzdory koronaviru jsme se snažili aktivity města co nejvíce zachovat

05.02.2022 9:20

Zdravé město Znojmo má před sebou devátý rok. Připravuje řadu zajímavých akcí pro veřejnost

Malačka (ČSSD): Navzdory koronaviru jsme se snažili aktivity města co nejvíce zachovat
Foto: Facebook
Popisek: Jakub Malačka

Veřejná projednání, participativní rozpočet, Dny zdraví a řada dalších osvětových kampaní. To jsou aktivity, do kterých se znojemští mohou zapojit v letošním roce díky projektu Zdravé město Znojmo. První akce proběhnou na jaře. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Na přelomu března a dubna si bude moci veřejnost opět protáhnout tělo v rámci Jarních Dnů zdraví. V březnu se také uskuteční dobrovolnická akce Ukliďme Znojmo.

Duben bude věnovaný životnímu prostředí. Proběhne procházka s lesníkem v Městském lesíku, kde se zájemci dozví aktuální informace z právě probíhající obnovy Městského lesíku.  Po dvouleté pauze by se měla uskutečnit také oblíbená akce Den země, a to v pátek 22. dubna. V květnu se pak každý může zapojit do soutěže Do práce na kole a také nebude chybět Den bez úrazu, který se uskuteční 19. května. V druhé polovině roku jsou v plánu Podzimní Dny zdraví, Den bez aut či adopce stromů v Kolonce.

A jaký byl rok 2021 se Zdravým městem?

„Nebyl to jednoduchý rok, ale i navzdory situaci s pandemií koronaviru a s ní souvisejícími opatřeními jsme se snažili aktivity nejen Zdravého města v co největší míře zachovat, abychom veřejnost alespoň trochu rozptýlili a přinesli jsme něco veselého,“ hodnotí starosta Znojma Jakub Malačka, který je zodpovědným politikem za projekt Znojmo Zdravé město.

V loňském roce se uskutečnili tři veřejná projednání a prezentace, a to k navrácení kašny na Mikulášské náměstí, k obnově Městského lesíku a revitalizaci prostranstvím pod Louckým klášterem. Spuštěna byla také pocitová mapa, dotazníkové šetření k úpravám na Horním náměstí či k tomu, jak jsou občané spokojení s životem ve Znojmě. V neposlední řadě se uskutečnil 4. ročník participativního rozpočtování, projekt Tvoříme Znojmo.

Některé plánované aktivity musely být z důvodu vývoje pandemické situace zrušeny nebo nahrazeny online programem. Online formou se Znojmo zapojilo do oblíbených osvětových kampaní Den Země a Jarní Dny zdraví. Na webu www.znojmo-zdravemesto.cz si zájemci mohou prohlížet zajímavá videa k tématu třídění odpadů, Národnímu parku Podyjí nebo si mohou protáhnout tělo s kruhovým tréninkem, při běhu nebo se dozvědět zajímavé informace o otužování. Zcela zrušeny musely být červnové akce Den bez úrazu a Festival zdraví pro celou rodinu.

Loňský rok byl nakloněn spíše venkovním aktivitám. Program Podzimních Dnů zdraví se zaměřil na kolo, běh, chůzi, otužování a kruhový trénink. Proběhla úklidová akce Ukliďme Znojmo, kdy bylo vysbíráno 3,2 tuny odpadků. Proběhla také kampaň Do práce na kole či Den bez aut a po více než ročním odkladu se uskutečnila akce Zalesníme spolu Mramotice, kde na 200 dobrovolníků vysázelo 11 500 sazenic stromečků.

Toto vše by nebylo možné bez partnerů, kterých každý rok přibývá. Zaslouží si velký dík a těšíme se na spolupráci i v letošním roce! Více informací o Zdravém městě Znojmě či Rodině Okurkově se dozvíte na webových stránkách www.znojmo-zdravemesto.cz, www.rodinaokurkova.cz nebo www.tvorimeznojmo.cz.

Bližší informace o proběhlých či plánovaných aktivitách Zdravého města Znojma naleznete ve Výroční zprávě a Plánu zlepšování tohoto projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy