Malačka (ČSSD): Zákon nebudeme zneužívat, ale rozhodně se nebudeme bát ho použít

21.09.2021 11:30

Znojmo boj s nepřizpůsobivými občany myslí vážně. Připravuje další opatření

Malačka (ČSSD): Zákon nebudeme zneužívat, ale rozhodně se nebudeme bát ho použít
Foto: Facebook
Popisek: Jakub Malačka

Ústavní soud po téměř čtyřech letech rozhodl o zrušení části zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny.

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí

Znojmo tak svůj záměr bohužel nezrealizuje. „Je to zklamání. Ústavní soud obcím a městům ve snaze o potlačení sociálně nežádoucích jevů moc nepomohl. Myslím, že soudy obecně by měly stát na straně slušných lidí nikoliv na straně obchodníků s chudobou. Musíme se s tím smířit a o to více využívat dalších nástrojů,” říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

Radnice již před letními prázdninami avizovala, že bezdoplatková zóna není jediným krokem, který chce použít v řešení situace s nepřizpůsobivými občany. Využít chce všech zákonných možností. Jedním z nástrojů je novela zákona tzv. třikrát a dost, která umožní pachatelům přestupků proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku strhávat pokuty ze sociálních dávek. „Zákon nebudeme zneužívat, ale rozhodně se nebudeme bát ho použít. Již jsme zahájili přípravné kroky,“ říká rozhodně Jakub Malačka. Město chce také klást důraz na větší spolupráci s úřadem práce, který dávky vyplácí.

Dalším opatřením je nové zacílení Městské policie. Strážníci se na podzim více zaměří na vytipované lokality se zvýšeným rizikem výskytu sociálně nežádoucích jevů. „Postupně zpracováváme statistiky přestupků a také připravujeme pocitovou mapu zaměřenou právě na bezpečnost, chceme tak přesně definovat lokality, které veřejnost vnímá jako problémové,“ říká znojemský starosta.

Dalším nástrojem je také modernizace a rozšíření kamerového systému. Nové kamerové body již brzy přibydou ve vybraných městských parcích. Cílem je, aby revitalizované parky zůstaly bezpečné a lidé v nich mohli nerušeně odpočívat.

Znojmáci mají navíc možnost jednoduše upozorňovat na přestupky prostřednictvím nového anonymního online formuláře (https://bit.ly/3A39iRw). Za první měsíc přijala Městská policie Znojmo na čtyři desítky oznámení, které strážníci okamžitě zpracovávají a řeší.

Při řešení sociálně nežádoucích jevů je důležitá nejen represe, ale také prevence. Proto dalším dílčím a velmi důležitým bodem je pozice romského terénního pracovníka, který bude fungovat i v roce 2022. Jeho cílem je navázat spolupráci s romskými občany a pomáhat při vyřizování různých záležitostí.

„Myslím si, že je velmi důležité se inspirovat tam, kde již nějaký systém funguje. Proto jsem také navštívil Most, kde mají nastavený preventivní program pro řešení problémových nájemců,“ říká Malačka. Jedná se o ucelený systém, který má za cíl zvrátit situaci v problémových částech města. V rámci programu město aktivně spolupracuje se soukromými vlastníky nemovitostí, uzavírá s nimi memoranda o spolupráci, na základě kterých může doporučit ukončení nájmu problémových nájemníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…