Mánek (ANO): Byl jsem překvapený, ale mám dobrý pocit

21.02.2019 14:28

Ve středu 20. února zahájil jablonecký náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek v Centru sociálních služeb (CSS) další ze vzdělávacích cyklů pro seniory. Tentokrát šlo o sérii přednášek pod názvem Chceme, abyste věděli… A protože na poslední chvíli nedorazil lektor, chopil se náměstek pohotově úvodní přednášky.

Mánek (ANO): Byl jsem překvapený, ale mám dobrý pocit
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

„Cyklus Chceme, abyste věděli volně navazuje na oblíbenou a vyhledávanou Akademii seniorů, takže v sále je většina akademiků, ale není to podmínka účasti,“ poznamenává specialista na volnočasové aktivity CSS Lukáš Frydrych s tím, že přednášky jsou samostatnými celky. „Největší rozdíl je asi v tom, že akademie je pro 40 lidí, tvoří ji tři semestry, z nichž každý je nějak zaměřený a má slavnostní závěr. Cyklus Chceme, abyste věděli... je pro 70 lidí, zájem je však tak obrovský, že jsme kapacitu zvýšili na 85 účastníků,“ dodává Frydrych.

Série přednášek Chceme, abyste věděli... proběhla na podzim 2016 i 2017, nyní se po jarním cyklu chystá také na podzim. „Vždy zveme odborníky a tu odbornost také garantujeme,“ připomíná specialista na volnočasové aktivity. Jedním z takových specialistů je i jablonecký náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek. Původně je totiž učitelem chemie, zeměpisu a výpočetní techniky. Proto si pro cyklus připravil přednášku na téma kyberšikana. Netušil však, že bude přednášet už na úvodní lekci. „Bylo to trochu překvapení, ale jelikož se přednášející z neznámých důvodů nedostavil a já v podstatě připravený byl, tak jsem zaskočil,“ konstatuje Mánek.

O tom, že přípravu nezanedbal, svědčila i soustředěná pozornost seniorů v sále, kteří 90 minut nespustili z přednášejícího oči. „Jsem zvyklý stát před katedrou. Teď však bylo těch žáků skoro trojnásobek, než je v běžné třídě, tak jsem byl zpočátku lehce nervózní. Odnáším si však velmi dobrý pocit,“ pochvaluje si náměstek.

Cyklus Chceme, abyste věděli… se obvykle soustřeďuje na mezilidské vztahy, psychologii, mezigenerační jednání, obranu proti šmejdům, poznávání vlastního já, správnou komunikaci, reminiscenci (práce se vzpomínkami), obranu před manipulátory atd. „Tentokrát je to trochu širší záběr. Důležitá je prevence, nové technologie, slovníček mladých a pak témata, která se opakují a vrací, např. média, rozpoznávání zpráv, důvěryhodnost, ověřitelnost informací,“ informuje Lukáš Frydrych. K těm nutným patří právě také stále aktuální kyberšikana, spamy, stalking.  „Tím, jak se seniorská veřejnost zdokonaluje v technice, používá chytré telefony, tablety, sociální sítě, je nutné vzdělávat ji i v této oblasti. Tady je důležitá i spojitost s mladší generací, která vše používá celkem automaticky a hovoří mezi sebou slovníkem, kterému senioři nemohou rozumět,“ vysvětluje Frydrych.

Tématy dalších přednášek jsou: Kladný přístup k životu, Proč tu jsem ještě potřebný?, Bezpečná domácnost, ochrana obyvatel a Hygienická pravidla v domácnostech. Termíny jsou na webových stránkách Centra sociálních služeb www.centrumjablonec.cz v kalendáři akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.