Mánek (ANO): Doba hájení uplynula, kde je ta transparentnost?

10.05.2023 23:07 | Tisková zpráva

Jablonecká opozice kritizuje koalici ODS, Pirátů, SLK a Společně pro Jablonec za netransparentní výběrová řízení a personální politiku.

Mánek (ANO): Doba hájení uplynula, kde je ta transparentnost?
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

Jablonec nad Nisou má šest měsíců nové vedení. Během té doby dosadilo bez výběrového řízení do čela městské firmy Sport Jablonec nad Nisou s.r.o. koaličního zastupitele Štěpána Matka, narychlo odvolalo ředitele Městské knihovny Zbyňka Dudu a zrušilo výběrové řízení na ředitele příspěvkové organizace Kultura. Do jejího čela napřímo dosadilo favorita náměstkyně pro oblast humanitní Jany Hamplové, přestože se o místo ucházel i dosavadní a velmi zkušený ředitel Petr Vobořil.

„Doba hájení uplynula a my jsme ze strany jablonecké koalice svědky velice nesystematických, chaotických a hlavně nestandardních postupů při obsazování vedení městských organizací. Kde je ta pirátská transparentnost?“ ptá se předseda klubu zastupitelů hnutí ANO v Jablonci nad Nisou David Mánek.

„Je potřeba, aby veřejnost věděla, že jsme napříč opozicí znepokojení přístupem vedení města k výběrovým řízením a personální politice. Myslím si, že by se v dnešní době skutečně neměly navyšovat počty pracovních míst a nabírat externisté. Svědčí to akorát o tom, jak jsou někteří lidé ve vedení města nekompetentní,“ doplňuje za zastupitelský klub SPD zastupitel Michal Švarc.

„Mně v současné době nejvíce trápí otázka personálního obsazení v čele organizací řízených městem, například v příspěvkové organizaci Kultura. Je nepředstavitelné odvolat dosavadní vedení a nemít za něj adekvátní náhradu ani vizi, jak dál postupovat. Celá organizace tím samozřejmě trpí a dostává se do slepé uličky, z níž není jednoduché najít cestu ven. Ať se snažím být objektivní sebevíc, celý způsob vedení mi připomíná představení Biletářka. Až půjdu na operaci, rád bych, aby mi ji provedl chirurg a ne třeba pediatr, přestože jsou oba doktoři,“ vysvětluje za Novou budoucnost pro Jablonec zastupitel Pavel Žur.

Někde absence vize nevadí, jinde je důvodem k odvolání

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28040 lidí

Opozice vedení města vytýká fakt, že společnost Sport pod vedením Štěpána Matka funguje bez vize, kterou sliboval, a její rozpočet se zbytečně nafukuje. Jablonečané se naopak dočkali zrušení opatření vedoucích k modernizaci plaveckého bazénu i dalších sportovišť, které Sport spravuje.

„U knihovny ale vedení města vizi postrádalo, a tak prakticky ze dne na den rada odvolala pana ředitele. Problém je ale jinde, město by mělo nejprve jasně říct, jak to s knihovnou do budoucna bude, jestli se pustí do modernizace stávajících prostor, nebo postaví knihovnu novou na zelené louce. Pak se můžeme bavit o dlouhodobých vizích,“ doplňuje David Mánek.

Vrcholem nestandardních kroků ze strany koalice bylo podle opozičních zastupitelů obsazení pozice ředitele příspěvkové organizace Kultura, kterou do nedávna vedl Petr Vobořil. Výběrové řízení na nového ředitele bylo vyhlášeno, odloženo a po té zrušeno. Rada města následně napřímo vybrala jednoho z uchazečů podle návrhu náměstkyně Hamplové.

„Nechápu, jak pro takový návrh mohli Piráti a členové Společně pro Jablonec zvednout v klidu ruce. Ti, kteří vždy trvali na transparentním výběrovém řízení, hlídali dodržování pravidel a při sebemenší pochybnosti informovali veřejnost. Časy se v našem Jablonci evidentně mění,“ zdůrazňuje David Mánek.

Kromě toho podle opozice zbytečně personálně bobtná Magistrát statutárního města Jablonec nad Nisou. V době, kdy města hledají úspory, kde se dá, vznikly nové úvazky v kanceláři architekta, i když práci dřív zvládal jeden externista. Kolem nekompetentní náměstkyně pro životní prostřední a strategii města Lenky Opočenské vznikají týmy facilitátorů a z rozklikávacího rozpočtu lze například zjistit, že externistka Renata Vítová, se kterou primátor Miloš Vele spolupracuje na ekonomických otázkách, bere odměnu skoro jako náměstkyně.

Opozice kritizuje i to, jak vedení města neobratně informovalo veřejnost o plánu převést nemocnici na akciovou společnost. Nesouhlasí také s 1,3 milionem korun, které chce koalice investovat do sdílených kol, nebo 750 tisíci korun na nejasně definovanou činnost ukrajinského centra Krajanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.