Maříková (SPD): Na kom si chce Zbyněk Stanjura léčit rozpočet? Na zlobivých pacientech

21.02.2023 18:42

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 21. února 2023.

Maříková (SPD): Na kom si chce Zbyněk Stanjura léčit rozpočet? Na zlobivých pacientech
Foto: Archiv Karly Maříkové
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla navrhnout nový bod s názvem Diskuse o návrhu Ministerstva financí na zvýšení zdravotního pojištění. Lidem, kteří nechodí na preventivní prohlídky, by se mohlo zvýšit zdravotní pojištění. Tak zní jeden z návrhů Ministerstva financí. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí
Martin Šamaj, poradce ministra financí, představil tento návrh, kterým chce ministr financí Zbyněk Stanjura léčit státní rozpočet. Ve státní kase chybí desítky miliard. Na Ministerstvu financí proto vymysleli, jak vytáhnout z peněženek lidí nějakou tu kačku navíc. A na kom si chce Zbyněk Stanjura léčit rozpočet? No, třeba na zlobivých pacientech, tedy těch, kteří nechodí pravidelně na preventivní prohlídky. Jenomže lékařská péče není ve všech regionech stejně dostupná. Lidé mají například problém s dostupností stomatologické péče. Řada lidí nemá několik let zubaře a žádný lékař je nechce přijmout. Nějakou tu korunu by si měli připlatit také ti, co hazardují se zdravím, například lyžaři, kteří jezdí bez helmy. Pokud by se zranili, mohli by podle návrhu Ministerstva financí zaplatit za lékařskou péči více než ti, kteří helmu mají. Odvod by se jim mohl zvýšit o jeden procentní bod na pět a půl procenta ze mzdy.

Naopak, dražší zdravotní pojištění by se netklo kuřáků, obézních lidí nebo konzumentů alkoholu či návykových látek. Kouření a obezita jsou ale podle statistik i názorů lékařů jedny z nejčastějších příčin různých chorob a předčasných úmrtí. Způsobují si třeba srdeční onemocnění tito lidé nebo rakovinu. Léčba nemocí s nimi spojených stojí ročně miliardy korun. Osmnáct procent žen a dvacet jedna procent mužů v Česku loni trpělo obezitou a jejich počet stále stoupá. Právě nadváha je jednou z příčin civilizačního onemocnění. S tím je spojený vyšší krevní tlak, zvýšené tuky v krvi, zvýšený cholesterol. Nejčastější příčinou úmrtí v Česku jsou srdeční onemocnění. I ta bývají spojená s obezitou. Na civilizační choroby si navíc zadělává i ten, kdo třeba kouří. Minulá vláda Andreje Babiše rozdělovala lidi na očkované a neočkované. A tato vláda by je chtěla rozdělit na zodpovědné a nezodpovědné. Možná je to jen otázka času, kdy ti zodpovědní budou i ti očkovaní proti onemocnění covid-19 a nemusí být tady zavedeno ani povinné očkování. Na jednu stranu chcete, aby lidé předcházeli nemocem. Prevence, to je však i kvalitní životospráva. Tu si však lidé nemohou díky vaší politice dovolit. Běžte se podívat do obchodu, kolik stojí ovoce a zelenina. Třeba takový ledový salát stojí dneska už 50 korun. Takže kdo si ho s nižšími příjmy bude asi moct dovolit. Takže chcete lidi trestat, pokud nebudou docházet na preventivní prohlídky, ale díky vaší vládě jim není umožněno, aby se stravovali tak, aby skutečně nemocem předcházeli. Ti, co si svým životním stylem na nemoc zadělávají sami, ti mohou vesele pokračovat, a ti, co nedojdou na preventivní prohlídku, ty chcete trestat.

Doufala jsem, že rozdělování lidí už skončilo s minulou vládou, a mrzí mě, že se o této věci, o tomto záměru vlády dozvídáme z médií, proto navrhuji nový bod Diskuse o návrhu ministra financí na zvýšení zdravotního pojištění a prosím za pevně zařazené body. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…