Maříková (SPD): Prameny, nenajdu vesničku, jako jste vy. Tak zadluženou a přitom bohatou...

17.06.2020 22:30

Půda, pod kterou je přírodní bohatství, má zůstat v českých rukách. Dvojnásob vše platí o vodě. Můžeme mít stáčírnu minerálky a dětskou ozdravovnu.

Maříková (SPD): Prameny, nenajdu vesničku, jako jste vy. Tak zadluženou a přitom bohatou...
Foto: SPD
Popisek: Karla Maříková je poslankyní Parlamentu ČR za Svobodu a přímou demokracii (SPD)

Nejzadluženější obec v Česku má pod zemí opravdový poklad. Jde o minerální vodu, kterou však nemůže využít. Prameny, jak se vesnice příhodně nazývá, leží blízko Mariánských Lázní v Karlovarském kraji. V devadesátých letech minulého století se obec rozhodla, že vybuduje stáčírnu minerální vody a dětskou léčebnu. Ke svému projektu se samospráva musela zadlužit. Nakonec z plánů sešlo, jelikož se obec nedočkala investora. Dostala se tak do dluhů a posléze i do exekuce. Vesnice v dražbách postupně přišla o část svého majetku a její dluh činí 56 milionů korun. Zastupitelé zadlužené obce následně schválili prodej pozemků s osmi vrty s minerálními prameny soukromé firmě. Určitě není na místě kritika, protože Prameny se snaží vymanit z dluhů, ale naskýtá se otázka, proč tady nezasáhne stát nebo kraj a příslušné pozemky neodkoupí. Mohly by tak zůstat ve veřejných rukách a neupadly by ve prospěch soukromé firmy, která má zahraničního vlastníka.

Prodej půdy cizincům minimalizovat

Kritici namítají, že i po prodeji zůstane voda pod pozemky ve vlastnictví státu, jelikož jde o břemeno. Stát pak může kdykoliv rozhodnout, jak s podzemním bohatstvím naloží. Nebyl by však mnohem lepší stav, kdy stát by byl vlastníkem nejen vody, ale i pozemků? Mohl by pak vybudovat stáčírnu i případnou ozdravovnu a příslušné zisky z našeho národního přírodního bohatství by šly jemu. Stát by měl prodej půdy zahraničním investorům minimalizovat. Dvojnásob vše platí za situace, kdy je pod pozemkem minerální voda. Bylo by tak na místě, aby se v takovém případě dostalo pomoci ze strany státu, který bude mít zájem na tom, aby půda, pod níž se nachází přírodní bohatství, zůstala v jeho rukách.

Karla Maříková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.