Marková (KSČM): Cui bono?

27.10.2020 4:31

Reálně hrozí kolaps českého zdravotnictví v důsledku pandemie Covid-19. Vyčleněná lůžka se rychle zaplňují, aktivují se záložní nemocnice, vyčerpaní lékaři a sestry zoufale volají na pomoc dobrovolníky z řad mediků, studentů zdravotnických škol, bývalých zdravotníků i těch, kteří zatím pracují v cizině.

Marková (KSČM): Cui bono?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Čelíme nebezpečí odkladů plánovaných zákroků a vyšetření a tím i ohrožení zdraví a životů pacientů. Není jasné, jestli bude dost lůžkové a personální kapacity pro nezbytnou akutní péči. A právě nyní vrcholí doslova "v záři reflektorů" boj o ředitele VZP. Úměrně tomu, o kolik miliard jde, je tento boj lítější a plný podpásových ran. Současný předseda vlády se nikdy netajil svoji "nechutí " vůči stávajícímu řediteli a občas ho častoval dehonestujícími výroky.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Pan Kabátek nicméně vede největší zdravotní pojišťovnu dobře, vyřešil řadu "kostlivců ve skříni " po bývalém vedení a i díky slušně fungující ekonomice se mu dařilo pojišťovnu stabilizovat. Vrátil VZP dobré jméno a téměř šest miliónů klientů i poskytovatelé zdravotní péče mají jistotu, že tato péče bude uhrazena.

S nástupem D. Šmehlíka do funkce náměstka pro zdravotní péči se ještě zintenzivnila snaha VZP zajistit pacientům co nejlepší péči, i když některé dlouhodobě neřešené problémy českého zdravotnictví nelze řešit odděleně od ministerstva zdravotnictví, zákonodárců, krajů, obcí a měst.

Atmosféra spolupráce, nikoliv konfrontace, ve vedení největší zdravotní pojišťovny, je pro její chod klíčová. Nelze proto akceptovat to, co rozehrála média spolu s neznámým dirigentem, který má "svůj" zájem.

Otázka cui bono? je naprosto namístě. Je načase řešit problém od základu. KSČM nabízí své řešení již od roku 2015: vznik jedné zdravotní pojišťovny s jasnou kontrolou toku veřejných finančních prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…