Marková (KSČM): Je čas zrušit všechny zdravotnické poplatky

02.07.2013 18:56

Vyjádření Soni Markové, poslankyně PS PČR za KSČM, k dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu zrušit nadstandardy ve zdravotnictví.

Marková (KSČM): Je čas zrušit všechny zdravotnické poplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

KSČM vítá rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení nadstandardů, které byly silou a přes odpor opozice zavedeny pravicovou vládní koalicí. Od samého počátku jsme upozorňovali na možný rozpor s Listinou základních práv a svobod nejen u rozdělení zdravotní péče na základní a ekonomicky náročnější variantu, ale také u tzv. regulačních poplatků. Jestliže nyní ÚS rozhodl o neústavnosti navýšení, pak je načase, aby byly pro „možný rdousící účinek“ zrušeny všechny zdravotnické poplatky tak, jak to opakovaně navrhuje KSČM.

Ročně se za nadstandardy vybere ve zdravotnických zařízeních kolem 40 miliónů a za zdravotnické poplatky pět miliard korun. Navýšením procenta HDP připravila vládní pravice systém veřejného zdravotního pojištění o pět miliard korun a další miliardy chybí z důvodů nenavýšení platby za státní pojištěnce. Pacienti jsou tak nuceni stále hlouběji sahat do svých peněženek a problémy mají také zřizovatelé nemocnic. To je pro KSČM nepřijatelné.

Soňa Marková, poslankyně PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…