Marková (KSČM): Jedna zdravotní pojišťovna je lékem na plýtvání s veřejnými finančními prostředky

11.01.2016 15:50

Podle nejvyššího kontrolního úřadu se Zdravotní pojišťovna MV – druhá největší pojišťovna v zemi - neřídila v 82 % případů úhradovou vyhláškou a uzavřela dodatky, které umožňují hradit poskytovatelům zdravotní péče rozdílné ceny za stejné služby.

Marková (KSČM): Jedna zdravotní pojišťovna je lékem na plýtvání s veřejnými finančními prostředky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Současné zákony toto ale umožňují, protože úhradová vyhláška se použije pouze tehdy, pokud se poskytovatelé s pojišťovnou nedohodnou. Podmínkou samozřejmě je dodržet zdravotně pojistný plán pojišťovny a také rozdíly řádně zdůvodnit, například vyšším počtem ošetřených pacientů nebo geografickým umístěním apod.

Za mnohem závažnější pochybení ale považuji zjištění o existenci položky generálního ředitele ve fondu prevence, kde byli zvýhodňováni vybraní pacienti a dokonce i členové správní a dozorčí rady této pojišťovny. Také vydávání desítek miliónů korun na marketingové služby a ještě k tomu bez zadávacího řízení, či „vyhazování“ statisíců za externího poradce považuji za nepřijatelné.

Solidární peníze vybrané na zdravotním pojištění a peníze, které do zdravotnictví vkládá stát, jako hlavní garant zabezpečení potřebné zdravotní péče pro všechny občany České republiky, musí být vynakládány účelně a v žádném případě nesmí sloužit k obohacování jednotlivců nebo vybraných skupin. Jediným možným řešením je vytvoření jedné zdravotní pojišťovny kontrolované nezávislým kontrolním úřadem tak, jak to má již od roku 2005 KSČM ve svém volebním programu.  Zdraví není zboží a zdravotnictví nesmí být byznysem!

Mgr. Soňa Marková, poslankyně PS PČR a stínová ministryně zdravotnictví KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …