Marková (KSČM): Zdravotnictví na pokraji kolapsu jako výsledek pravicového šetření

16.09.2013 20:07

Vyjádření Soni Markové, stínové ministryně zdravotnictví (KSČM), k nepříznivé situaci českých nemocnicích.

Marková (KSČM): Zdravotnictví na pokraji kolapsu jako výsledek pravicového šetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Nemocnice bez ohledu na zřizovatele zvyšují své vnitřní dluhy a mnohé jsou už v platební neschopnosti. Až za dvě miliardy korun po splatnosti jsou platby dodavatelům. Hrozí, že ti pozastaví dodávky energií, léků, potravin, a nedostatek financí dopadá i na zdravotníky v podobě propouštění, zhoršování pracovních podmínek a snižování platů. To vše zcela ohrožuje poskytování potřebné zdravotní péče pacientům především v regionálních nemocnicích, které poskytují z 80 procent akutní péči! Kraje se sice snaží navyšovat finanční prostředky „svým“ nemocnicím z už tak dost napjatých krajských rozpočtů, ale výpadky způsobené likvidační Hegerovou úhradovou vyhláškou, Kalouskovým navýšením DPH a nekompenzovanou inflací ve výši více než 12 miliard korun nemohou v žádném případě nahradit. Pro rychlé řešení současné situace hrozící katastrofou je nutný nejen avizovaný odkup pohledávek VZP a přerozdělení zůstatků zdravotních pojišťoven, ale také okamžitě dostat peníze do nemocnic. K tomu je nezbytné novelizovat letošní úhradovou vyhlášku pro zbývající měsíce roku a zmírnit regulace ze strany zdravotních pojišťoven. Po těchto okamžitých opatřeních je čas na další stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění tak, aby stát nemusel do zdravotnictví do budoucna nalévat peníze, které z něj sám odčerpal.

Program KSČM nabízí řešení v podobě opětovného snížení DPH a jako první jsme také začali hovořit o potřebnosti vyjednat v EU nulovou sazbu na léky. Dále je nutné eliminovat Topolánkovo „zmrazení“ plateb za šest milionů státních pojištěnců, přiměřeně je navýšit a pravidelně valorizovat. KSČM také opakovaně navrhuje trvalé zrušení stropů na zdravotní pojistné z nejbohatších příjmů. Solidarita totiž není sprosté slovo, jak se nám snaží vnutit pravice, a odpovědnost státu za poskytování potřebné kvalitní a bezplatné zdravotní péče všem pacientům je dána v České republice Listinou základních práv a svobod zakotvené v Ústavě ČR.

Mgr. Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL