Markové (KSČM) Budou poslední dětské ozdravovny zrušeny

23.06.2021 13:02

Jako blesk z čistého nebe na mě zapůsobila aktuálně uveřejněná zpráva, že současné asociální pravicové vedení Královéhradeckého kraje pod vedením ODS, TOP 09, Pirátů a dalších menších subjektů počítá s utlumením provozu čtyř krkonošských ozdravoven pro děti a možná i s jejich úplným zrušením. Dvě z těchto unikátních zařízení jsou ve Špindlerově Mlýně, další v Peci pod Sněžkou a v Nemojově u Dvora Králové nad Labem. Disponují celkem 220 lůžky a ročně se zde léčí kolem dvou tisíc dětí.

Markové (KSČM) Budou poslední dětské ozdravovny zrušeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Záminkou je údajně malá obložnost, nedostatečné platby ze zdravotních pojišťoven a nutnost dofinancovávání ze strany kraje. Jaký je ale skutečný důvod, když se zdravotními pojišťovnami kraj dosud nejednal? Navíc podle prohlášení ředitele ozdravovny v Bedřichově je její kapacita každý rok naplněna dětskými pacienty s doprovodem a hospodaření vloni skončilo se ziskem 1,8 milionu korun. Všechny ojedinělé objekty umístěné v nádherném prostředí našich nejvyšších hor byly v minulosti na náklady kraje rekonstruovány. Naposledy v roce 2018 Mělnická bouda za 16 mil Kč. Ta je nejvýše položenou dětskou ozdravovnou u nás, leží v nadmořské výšce 1050 metrů a zároveň nejvýše položeným lůžkovým zdravotnickým zařízením v České republice vůbec. Nachází se na místě s jedním z nejlepších výhledů ve východních Krkonoších. Již loni Královéhradecký kraj uvažoval o zrušení ozdravovny Les Království u Dvora Králové, která funguje od roku 1928 a je nejstarším zařízením svého druhu u nás. Kromě klasických ozdravných pobytů sem přitom jezdí také týrané a zneužívané děti.

Před rokem 1989 bylo v České republice 20 dětských ozdravoven. Dnes zbývají tyto poslední čtyři spravované Sdružením ozdravoven a léčeben Trutnov. Léčí se v nich děti s respiračními problémy, v rekonvalescenci nebo potížemi způsobenými nezdravým životním stylem. Pobyt dětem doporučuje dětský lékař, schvalují jej a financují zdravotní pojišťovny. Je otázkou, proč mají být právě tato jednoznačně prospěšná, v minulosti nákladně z veřejných peněz opravená, neprodělečná zdravotnická zařízení pro děti, nicméně ležící v lukrativním horském prostředí, zrušena. Cui bono? KSČM je zásadně proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace