Marksová, Brabec, Stropnický mají stoprocentní účast. Premiér zkoumal docházku na Radě EU

25.03.2015 17:34

Účast členů vlády na jednáních Rady EU se meziročně zvýšila. Vláda se dnes v části, věnované evropské agendě, zabývala účastí členů kabinetu na Radách EU za dosavadní funkční období vládní koalice.

Marksová, Brabec, Stropnický mají stoprocentní účast. Premiér zkoumal docházku na Radě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládní lavice ve sněmovně

Kabinetu se  podařilo po téměř pěti letech obrátit trend a zvýšit zastoupení českých ministrů  v  Bruselu  na  pravidelných  jednáních.  Předseda vlády Bohuslav Sobotka zároveň apeloval na jednotlivé ministry, aby se snažili svoji účast na  společných  jednáních  s  evropskými partnery v dalším období maximálně zvýšit.

Z  analýzy,  kterou  vypracoval  Úřad  vlády  ve  spolupráci s jednotlivými resorty,  vyplývá,  že  během  ročního působení kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky  vzrostla  účast ministrů na Radách EU u devíti rezortů. Jedná se o stěžejní  agendy  práce  současné  vlády, které má na starosti Ministerstvo práce  a  sociálních  věcí,  Ministerstvo  zahraničních  věcí, Ministerstvo průmyslu   a   obchodu,   Ministerstvo  obrany,  Ministerstvo  zemědělství,
Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo spravedlnosti.

Stoprocentní  účast na formálních jednáních Rady EU mají ministryně práce a sociálních  věcí  Michaela  Marksová,  ministr  životního prostředí Richard Brabec  a  ministr  obrany  Martin Stropnický. Nejvíce formálních Rad během prvního roku vlády absolvoval ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, a to dvanáct.

„Vládě  se  za  třináct  měsíců  podařilo  plnit  své  závazky a prosazovat proevroskou  politiku,  proto  považuji účast na Radách EU za součást práce každého  člena  vlády. Na dnešním zasedání jsem proto požádal všechny členy kabinetu,  aby  se  evropské  agendě  věnovali osobně a co nejintenzivněji. Důležitá  je  přitom  jak  účast  na  Radách, tak i rozvíjení bilaterálních kontaktů s vládními kolegy z ostatních zemí, uvedl premiér Sobotka.

Rada  EU  je  orgán,  který  zastupuje vlády členských států. Zasedají v ní ministři  ze všech členských států a usnášejí se na konkrétních politických krocích  v oblastech působnosti svých resortů. Každá členská země je v Radě zastoupena jedním členem, většinou ministrem. Formálně existuje jedna Rada, vzhledem  k  různým  agendám,  které  projednává, existuje v jejím rámci 10 základních formací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…