Martínek (Piráti): Vláda se znovu otočila k živnostníkům zády

15.12.2020 10:30

Komentář pirátského poslance Tomáše Martínka k vládnímu zamítnutí návrhu, který by živnostníkům umožnil čerpat současně kompenzační bonus a podporu pro své zaměstnance.

Martínek (Piráti): Vláda se znovu otočila k živnostníkům zády
Foto: archiv T. Martínek
Popisek: poslanec Pirátské strany za Liberecký kraj Tomáš Martínek

Vláda na včerejším jednání odmítla návrh, který by živnostníkům umožnil čerpat současně kompenzační bonus a podporu pro své zaměstnance. Dnes si totiž musí vybrat, o kterou pomoc požádají. Legislativu narovnávající neférové podmínky předložili Piráti spolu s poslaneckými kluby STAN, TOP09, ODS a KDU-ČSL. Vláda se ale znovu otočila k živnostníkům zády. 

V průběhu celé koronavirové krize opakujeme, že je nezbytné, aby stát pomohl subjektům, jejichž podnikání je v rámci boje proti COVID-19 omezované. Namísto rychlé pomoci však vláda nastavením tzv. kompenzačního bonusu postavila mnohé živnostníky, kteří mají zaměstnance, před morální dilema. Dle zákona mají nárok na kompenzační bonus, pokud za stejný kalendářní den neobdrželi v České republice nebo EU jinou podporu související se zmírňováním následků koronaviru.

Živnostník si tak musí vybrat, zda bude žádat o podporu pro své zaměstnance v programu Antivirus, nebo pro sebe a svou rodinu požádá o kompenzační bonus. Vzhledem k nejistotě, kterou si živnostníci omezení vládními nařízeními v poslední době procházejí, považujeme vládní podmínky za nevhodné až asociální.

Pokud se podíváme na pravidla pro kompenzační bonus pro společníky společnosti s ručením omezeným, staví vláda živnostníky  nespravedlivě do horší pozice. Společníci s. r. o. mají, na rozdíl od živnostníků, možnost při čerpání kompenzačního bonusu čerpat další podporu s výjimkou “podpory obdobné kompenzačnímu bonusu”. Tedy zatímco společník může čerpat jak kompenzační bonus, tak podporu na zaměstnance, živnostník musí mezi těmito podporami vybírat.

Nerovné podmínky podnikajících subjektů považujeme za nelogické a nespravedlivé. Proto jsme s kolegy z opozice předložili návrh zákona, ve kterém podmínky pro nárok na kompenzace pro živnostníky upravujeme, aby byly stejné jako u společníků s. r. o. Vláda k návrhu vyslovila nesouhlas, jasně tak ukazuje svou neochotu efektivně pomoci živnostníkům, kteří poskytují práci svým zaměstnancům. Nejde přitom o první případ – již na jaře například vláda odmítala proplácet kompenzační bonus lidem pracujícím na dohody, i když si poctivě platili sociální i zdravotní pojištění. Pirátům se po několika měsíčním boji povedlo tuto absurditu napravit. 

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…