Mašek (ANO): Vláda jedná, ale nepomáhá regionům

13.05.2022 19:03

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 – Představení vládní strategie zvládání ukrajinské krize

Mašek (ANO): Vláda jedná, ale nepomáhá regionům
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážený pane předsedající, dámy a pánové.

Zareaguji na pana Rakušana, zareaguji na ostatní diskutující a zároveň řeknu stanovisko klubu ANO 2011, aspoň touto formou. Migraci dobře zvládají obce, kraje, jejich úředníci, zdravotníci, učitelé, dále pak hasiči, policisté, firmy a občané sdružení v organizacích či jako jednotlivci, a za to jim patří veliký dík.

Vláda jedná, ale nepomáhá těm regionům. Slíbený konkrétní migrační plán rozpracovaný tak, aby byl použitelný, neexistuje. S ohledem na velký nárůst přijímaných uprchlíků jsme již dva týdny po začátku konfliktu, a to bylo 10. března 2022, a to bylo na bezpečnostním výboru, pana Rakušana o migrační plán. Ten migrační plán byl myšlený tak, aby jasně podle počtu uprchlíků posloužil dotčeným manažerům ve školství, zdravotnictví, lidem a firmám, kteří poskytují ubytování tak, aby věděli, jaké budou dopady migrační krize a jak mají dále postupovat, což se do dneška nestalo. To, co bylo předloženo, byla v podstatě studie. My jsme to tak nazvali - studií bez termínů, bez těchto reakcí a jenom, jenom s vyčíslením celkových nákladů na jednotlivé resorty.

V těch dalších materiálech se to příliš nezlepšilo a poslední ten manažerský plán s tím dashboardem a s možností se orientovat v tabulkách má zásadní chyby. Třeba jenom ve zdravotnictví tam počítá s nesmyslnými počty kapacit pediatrů, praktiků a podobně, čili to není materiál, o který by se dalo opřít. A udělaly se tam veliké chyby a my jsme vyzývali k tomu, aby ministerstvo od začátku přistoupilo k tomu, aby se registrace dělala velmi důkladně a aby byla dokonalá registrace. (Předsedající: Čas, pane poslanče!) A to se nestalo a teď sklízíme ty plody.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …