Masopust (SPO): Migrační krize

12.03.2016 6:33

Migrační krize, jak se také dá nazývat současná vlna uprchlíků, která zaplavuje Evropu, je bezpochyby tématem četných diskusí - a to nejen v mediích, ale i v širší veřejnosti.

Masopust (SPO): Migrační krize
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Dnes se s takovou diskusí setkáme všude - a přitom se to zatím naší země v podstatě netýká. Počet uprchlíků, kteří se objevují u nás a zůstávají zde, nepřesahuje zatím ani tisíc osob. Přitom část z nich sem byla přijata na základě mezinárodní dohody o pomoci pro křesťanské uprchlíky z Iráku.

Je příznačné, že někteří naši politici se tváří tak, že taková vlna uprchlíků je něco nového, co snad ani nečekali. Přitom je dobře známo, že prezident Miloš Zeman na nebezpečí, které představuje pro evropskou společnost militantní islám, upozorňuje velmi dlouho. Ještě dávno před svým nástupem do úřadu prezidenta nejednou mluvil - zejména v reakci na některá teroristické činy - že některé skupiny teroristů se opírají o militantní výklad islámu a jsou odhodlány bojovat proti „nevěřícím", jak se nazývají ti, co nejsou islámského vyznání, se zbraní v ruce a jsou připraveni bezohledně vraždit - jak to nakonec předvedli při nedávném činu v listopadu minulého troku v Paříži. Varoval před tím, aby se tyto činy nepodceňovaly a nepokládaly jen za činy jakýchsi pomatených jednotlivců.

Nedávno jsme si mohli v našem tisku přečíst o mladém Afghánci, který určitou dobu pracoval jako tlumočník vojsk NATO v Afghánistánu a který po jejich odchodu byl vystaven různým hrozbám, které ho ohrožovaly na životě. Proto ze země odešel a nyní je v uprchlickém táboře v Calais a chce se dostat do Anglie. Ve Francii se mu nelíbí, neboť tam prý uprchlíky nemají rádi. Co si o takovém případu myslet? Že je tento uprchlík opravdu ohrožen na životě, nebo se současně chce dostat i tam, kde mu, podle jeho úvahy, bude lépe? Nakolik je potom celý jeho příběh pravdivý? Opravdu utíká před ohrožením života nebo je jen ekonomickým emigrantem?

Možná bychom se měli realisticky zamyslet i nad jinými skutečnostmi. Není to tak dlouho - na podzim minulého roku, kdy někteří čeští podnikatelé resp.sopoHhO

Hospodářská komora přišli s myšlenkou, že pro tyto uprchlíky je připraveno několik tisíc volných pracovních míst - konkrétně, že by se mohli zapojit do práce třeba jako řidiči autobusů či svářeči atd. Opravdu byly takové představy míněny vážně? Některé německé průzkumy - bohužel málo publikované - ukazují, že mnoho z uprchlíků v Německu - absolvovalo jen čtyři třídy základní školy. Mohou takoví lidé být skutečnou posilou pro pracovní trh? Jak dlouho bude trvat než by bylo možné jim svěřit např. životy lidí jako řidičů autobusů nebo výkon jakékoli jiné profese?

Nad řadou těchto praktických otázek bohužel nikdo nepřemýšlí. Neuvažuje ani o tom, že primárně je úkolem státu a jeho politických představitelů starat se o bezpečí pro ty, kteří zde platí daně a samozřejmě i o bezpečnost občanů - jejich voličů. A děje se tak? Co víme o těch, kteří přicházejí do Evropy - bez dokladů, bez životopisu...

Bezpochyby část občanů má jasno - musíme všechny uprchlíky přijmout a starat se o ně. Většina však má z takového postoje obavy a proto v podstatě sdílí obavy, které nejednou vyslovil prezident Zeman. Prostě Miloš Zeman dokázal správně vycítit problémy takové uprchlické vlny a věřme, že se mu podaří také pohnout některými českými politiky k tomu, aby se začali řešením jejích důsledků pro českou společnost skutečně seriózně zabývat.  

Jaroslav Masopust
Předseda KV SPO Liberecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…