Maštálka (KSČM): S kanónem na komára

10.07.2015 16:15

Když někdo rozpoutá kampaň, která je neadekvátní masivností a použitím prostředků, i tzv. podpásových, vzhledem k objektu či protivníkovi, na kterého se střílí, říkává se, že jde s kanónem na komára. Tak nějak to vypadalo v posledních týdnech kolem problému svobody panoramatu, lidsky řečeno možnosti svobodně si fotografovat kulturní památky, architekturu nebo třeba umělecká díla, která se nám líbí při cestování světem.

Maštálka (KSČM): S kanónem na komára
Foto: hns
Popisek: Europoslanec Jiří Maštálka

Média totiž vyrukovala se soustředěnou palbou proti poslancům Evropského parlamentu s použitím nepravdivého, leč chytlavého a veřejnost provokujícího hesla „už si skoro nic na dovolené nevyfotíte, poslanci vám to zakážou“. Lež jak věž. Poslanci EP především nemohou nikomu nic zakázat, což média musí vědět. Pokud ne, o to hůř. V krajním případě mohou europoslanci jen s nějakou legislativní úpravou v unii souhlasit či být proti, pokud se na ni domluví členské státy.

Takže média i populističtí politici, kteří klacek proti „Bruselu“ hned zvedli a tlučou s ním hlava nehlava, vlastně „trefili kozla“, tedy hodně se spletli. Žádný zákaz z EP prostě nevychází. Tím spíš, že bod o změnách pravidel ohledně „svobody panoramatu“, tedy fotografování ve veřejném prostoru, který by navrhoval – opakuji, jen navrhoval – sjednocení pravidel v EU, z obšírného dokumentu o autorských právech nakonec vypadl. To znamená, že EP nechává členským zemím možnost si stanovit svoje pravidla a ta u nás v této otázce nic nezakazují. Na rozdíl například od Francie a jiných zemí, kde jsou v autorských právech ohledně fotografování ve veřejném prostoru přísnější.

Hysterie kolem fotografií z veřejného prostoru ani tak neskončí

Nevím, kolikrát a jak ještě budu muset společně s dalšími europoslanci vyvracet tyto bludy, vysvětlovat novinářské kachny, jak zkresleným informacím říká kolega Pavel Svoboda z KDU-ČSL. Ten sice v našich médiích bojuje proti dezinformacím jako lev, ale v parlamentním výboru přitom hlasoval pro určité sjednocení pravidel v Evropské unii, které by sice upřesnilo způsob komerčního využití fotografií, ale naši benevolentní praxi by poněkud zpřísnilo.

Chci tím jen opět naznačit, že vše je to vlastně o tom, kdo jaké informace má a jaké chce, nebo nechce lidem dát. Podstatné ale je, že se – zjednodušeně řečeno – i další kolegové europoslanci „umoudřili“ a EP nakonec nedoporučuje omezovat fotografování z dovolené. I v dalších bodech jsme jen prezentovali, jaký názor na uplatňování autorského práva máme a jak budeme formovat svoje stanovisko, pokud Evropská komise s nějakou závaznou úpravou přijde. Nehledě na tato vysvětlení si ale nejsem jistý, že hysterie kolem fotografií z veřejného prostoru skončí. Je to přece tak jednoduché a mediálně vděčné téma, i když při střelbě kanónem na komára byl trefen pověstný kozel ...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě