Matějka (SNČR): Pořád je naděje, že v této zemi nebudou žluté vesty potřeba

05.02.2019 6:28

Dlouhé roky veřejně říkám, že způsob přijetí Lisabonské smlouvy bez referenda byl chybou. Dlouhé roky jsem za to dostával nálepky a byl zesměšňován. Nyní totéž, po mnoha letech a pod tlakem žlutých vest v ulicích, říká francouzský prezident Macron.

Matějka (SNČR): Pořád je naděje, že v této zemi nebudou žluté vesty potřeba
Foto: archiv F. Matějka
Popisek: František Matějka, předseda Strany nezávislosti ČR

Dlouhé roky veřejně říkám, že způsob přijetí Lisabonské smlouvy bez referenda byl chybou. Já osobně to hodnotím jako největší politický podvod na občany v novodobých dějinách nejen České republiky, nýbrž všech členských států EU. Dlouhé roky jsem za to dostával nálepky a byl zesměšňován. Nyní totéž, po mnoha letech a pod tlakem žlutých vest v ulicích, říká francouzský prezident Macron.

Podle listu Le Point teď Macron sdělil, že Francouzi v roce 2005 v lidovém hlasování odmítli evropskou ústavu, ale o dva roky později parlament schválil její náhradu – Lisabonskou smlouvu, tedy podle něj „učinil pravý opak“. „A to byla podle mne obrovská chyba. Vzbudilo to pocit, že elity si myslí, že vědí víc než lidi, a že ti, kdo rozhodují, se nakonec mezi sebou domluví, aby vůli lidu zvrátili,“ dodal Macron.

Dlouhé měsíce tvrdím, že pro demokracii a svobodu je lepší Brexit bez dohody než s dohodou špatnou. Dlouhé měsíce jsem za to dostával nálepky a byl zesměšňován. Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová nyní v pořadu stanice RTL oznámila, že Brexit bez dohody bude lepší než špatná dohoda.



Podobné situace prožívám při hodnocení a předpovědích vývoje v řadě dalších oblastí už dlouho. Ono totiž nakonec není nic tak složité, jak se nám to politici u moci snaží předkládat, aby obhájili své chybné kroky, a aby mohli vzít lidem zase kus svobody a připravit je o jejich peníze.

Nijak mě netěší, když politici, kteří jsou u moci, docházejí postupně k tomu, co bylo nám zjevné už dávno. Na rozdíl od nás k těm závěrům totiž nedocházejí z přesvědčení, nýbrž pod tlakem nevyhnutelného. Proto ani na chvíli nevěřím tomu, že jejich aktuální postoje jsou vedeny prozřením a přijetím pravdy. Je čas je postupně na všech frontách vystřídat. Už teď nadělali v Evropě takových škod, že bude hodně těžké je napravit.

V České republice je stále naděje, že k jejich výměně dojde cestou voleb a bez toho, aby střet občanů se státní mocí jednou přetekl ze zahraničí v podobě žlutých vest až k nám. První na řadě jsou volby do Evropského parlamentu, které se konají letos v květnu.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.