Matějka (Svobodní): Ondřej Giňa. Chcete ho? Zn: Náklady na dopravu hradím

13.03.2011 11:06

Ondřej Giňa patří do skupiny lidí, která podle mého soudu stojí za drtivou většinou nesnášenlivosti mezi většinovou společností a Romy.

Matějka (Svobodní): Ondřej Giňa. Chcete ho? Zn: Náklady na dopravu hradím

Málokdo dokázal tolik let škodit Romům, jako Ondřej Giňa. Domnívám se, že by nakonec řadě z nich jemu podobných dokonce přestaly vadit i kritizované úvahy nad „odsunem" jinam, kdyby ho dostali zaplacený.

Ondřej Giňa patří do skupiny lidí, která podle mého soudu stojí za drtivou většinou nesnášenlivosti mezi většinovou společností a Romy. Nebýt jeho aktivit, jejichž cílem je především dostat do jejich různých organizací peníze ze státního rozpočtu a nikoli faktická pomoc věci samotné, byl by v České republice daleko větší klid.

Kritizuje-li nás Evropská unie za náš přístup k Romům, má nyní unikátní příležitost nám ukázat, jak má takové správné soužití vypadat. Doporučuji jí využít nejnovější aktivity romského aktivisty, který ve své výzvě žádá Radu Evropy, EU a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby začaly jednat s desítkou z 15 starých členských zemí a Švýcarskem o tom, aby přijaly „určitý počet" Romů z České republiky.

Na rozdíl od signatářů výzvy opravdu nesdílím jejich přesvědčení, že bychom měli z našich daní hradit náklady s jejich odjezdem, ba dokonce náklady spojené s jejich zabydlením v jiných státech Evropy a na jejich novou budoucnost. Měl bych takový zvláštní pocit diskriminace, neboť si nevzpomínám na to, že by nám ostatním stát takovou změnu života platil.

Přesto se domnívám, že by České republice, většinovému obyvatelstvu, ale zejména pak samotným Romům odchod Ondřeje Gini pryč velice prospěl. Nerad bych tento okamžik promeškal a proto jsem připraven mu ze svého cestovní náklady uhradit za předpokladu, že se vzdá českého občanství a podepíše prohlášení o tom, že do České republiky se už nikdy nevrátí. Věřím, že by si oddychli i tací Romové (a přál bych jim to), na které, i když se snaží jak to jen jde, doposud většinová společnost kvůli lidem jako je Giňa kouká mnohdy neprávem plošně s opovržením. Oni totiž opravdu nejsou všichni stejní jako Giňa a jemu podobní, kteří si z tzv. romské problematiky udělali životní byznys na úkor vlastních lidí. Na takové jako je on ovšem doplácíme všichni a to na obou stranách.

Tak kam to bude, pane Giňo?

Více:
Romové si stěžují v Evropě. Chtějí pryč z Česka a žádají peníze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…