Matějka (Svobodní): Referendum o setrvání či vystoupení z EU chci také

05.07.2016 7:29

Vláda ČR: Žádné zpochybňování členství v EU občany nepřipustíme. Referendum nebude

Matějka (Svobodní): Referendum o setrvání či vystoupení z EU chci také
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Když jsem to stanovisko četl, vzpomněl jsem si na 23. listopad 1989, továrnu ČKD, Miroslava Štěpána na balkóně a jeho slavné „…aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být“.

„Dlouhodobou prioritou zahraniční politiky vlády České republiky a národním zájmem je být členem EU (…). Projekt evropské integrace, tzn. stabilizovaná, soudržná a fungující Evropská unie, je důležitým aspektem našeho fungování uvnitř Evropy, pozitivní budoucnosti a zárukou dalšího bezpečného rozvoje ČR. Vláda v této souvislosti nezvažuje činit jakékoli kroky, které by naše členství a dlouhodobé směřování zahraniční politiky ČR jakkoli zpochybňovaly, nepočítá se tedy ani s žádnými referendy.“ Tolik citace oficiálního vyjádření Vlády České republiky jako reakce na slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že bude podporovat konání referenda o setrvání v EU, ve kterém bude hlasovat proti vystoupení. Nevím, zda autorem citátu „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“ byl sir Winston Churchill. V každém případě je mi jedno, kdo referendum jako projev vůle nejvyššího suveréna chce a proč. Jde o princip a ten stojí výš, než partikulární zájmy. Referendum o setrvání či vystoupení z EU chci také a nepřítelem je mi v tomto případě vláda premiéra Sobotky.

Projevem arogance, pokud jde o pohrdání vůlí občanů, je jeho stanovisko na adresu Davida Camerona ke konání referenda v Británii. „Myslím ale, že se převážná většina účastníků jednání včetně mě domnívá, že to byla chyba a že takto postupovat neměl. Ty důvody, proč referendum vypsal, jsou absolutně nesouměřitelné s důsledky, které referendum bude mít zejména pro Velkou Británii,“ prohlásil předseda české vlády. Nikoli. Ty důsledky jsou a budou především v oblasti pozitivního vzoru pro ostatní. To je to, čeho se v Bruselu tak bojí. Velká Británie na tom bude hospodářsky lépe, ostatně již nyní jednají Britové o dohodě o volném obchodu s jedenáctkou států. Ale hlavně, i kdyby to měla na začátku těžké, bude si moct rozhodovat o svých věcech sama. Svobodně.

Považuji za důležité zmínit fakt, že Velká Británie je jedním ze základních států EU, resp. předchozích společenství. Dokázala si vyjednat nejvíce výjimek z aplikace společných politik a nařízení. Přestože byla v tomto ohledu v podstatě možná nejsvobodnějším členským státem, její občané se rozhodli spolek opustit. Kdo rozhodl a proč? Prý staří zničili svým hlasováním život mladým. Skutečně? Proto byli lidé ze skupiny voličů do 24 let nejméně zastoupeni v hlasování, zatímco s postupujícím věkem byla účast stále vyšší a převažující pro brexit? Ne, to jen ti starší nepodlehli lacinému „více Evropy“ a neztratili paměť, díky které mohli porovnávat v čase výhody a nevýhody účasti v EU. A hlavně se nevykašlali, jako ti co teď křičí v ulicích, že je potřeba referendum opakovat, na to jít hodit zodpovědně svůj hlas do urny.

Vyjádření Vlády České republiky o tom, že účast v EU je pozitivní budoucností a zárukou dalšího bezpečného rozvoje ČR, což je s ohledem na dosavadní vývoj všech unijních krizí, které na sebe permanentně navazují a prohlubují se právě kvůli společným politikám, prostě hloupost. A že v žádném případě nepočítá s referendem na téma EU, které by jakkoli zpochybňovalo naše členství? Slova jako přes kopírák z roku 1989. Tehdy pronesl podobná Miroslav Štěpán. Jen jsme se klaněli na jinou světovou stranu a pro noty jezdili naši představitelé do Moskvy a ne do Bruselu. Mimochodem, i do té Moskvy jezdili tehdy méně často.

Evropská unie je nereformovatelná. Místo sebereflexe po brexitu je jediným výsledkem tlak na ještě „více Evropy“ a kroky směřující k tomu, aby už žádný stát neodešel. K volnému obchodu a cestování Evropskou unii nepotřebujeme, také proto prosazuji czexit. Referendum určitě bude, jen u toho už prostě nebude tato vláda. Je nejvyšší čas na reakci, kterou si vyslechl Štěpán před 27 lety, nově adresovanou Sobotkovi: „My nejsme děti.“

František Matějka
místopředseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.