Metnar (ANO): Jakákoli dezinformace může poškodit důvěryhodnost České republiky

16.11.2022 20:15

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 – návrh na zařazení zařazení bodu Informace vlády o událostech v Polsku

Metnar (ANO): Jakákoli dezinformace může poškodit důvěryhodnost České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády,

rád bych vás v souvislosti se včerejšími velmi tragickými, ale také velice závažnými událostmi v Polsku požádal o zařazení bodu Informace vlády o událostech v Polsku a související strategická komunikace vládních činitelů. Z informací, které máme z médií, ale vlastně i podle všech oficiálních informací, které jsem zjišťoval, to vypadá, že vyšetřování zatím stále probíhá. A toho jsem si vědom. Ale soudě podle vyjádření členů vlády, především paní ministryně Černochové, pana ministra zahraničí Lipavského, který tedy svůj tweet později smazal, ale i dalších představitelů vaší koalice, to vypadá, jako byste měli informací více. A hlavně zcela jiné než teď zaznívají ve veřejném prostoru.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí

Rád bych poprosil tedy ministry, aby nám tyto informace sdělili nebo aby ty své výroky vysvětlili. Prosím pěkně, já žádné závěry nedělám. Důsledek totiž je vždy stejný, a to jsou dva mrtví obyvatelé Polska, ale zároveň bych očekával od naší vlády plně profesionální a zodpovědný přístup. Jde totiž o velmi mimořádnou situaci, kde zejména od těch oficiálních míst je nutné, aby zaznívaly pouze oficiální a hlavně ověřené informace, které jsou v souladu s informacemi, které poskytují naši alianční partneři.

Jakkoliv vypuštěná dezinformace může naopak nahrávat ruské propagandě a může poškodit renomé a důvěryhodnost České republiky v očích zahraniční partnerů. Vaše vláda hovořila přece o strategické komunikaci a pokud opravdu nemáte více informací, které by vaše včerejší výroky podložily, tak to považuji za mimořádně nezodpovědné a hlavně nebezpečné. Na závěr mi také dovolte odsoudit včerejší bombardování ukrajinského území.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…