Michálek (Piráti): Babiš vydírá vládu, chce zablokovat 180 miliard pro občany

24.05.2022 14:33 | Tisková zpráva

Babišovi poslanci Alena Schillerová a Radek Vondráček předložili vládě ultimátum, aby účelově změnila zákon, že už Babiš nebude figurovat jako skutečný majitel Agrofertu.

Michálek (Piráti): Babiš vydírá vládu, chce zablokovat 180 miliard pro občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Jinak ANO hrozí, že bude zákon ve Sněmovně obstruovat, a Česko tak nedostane 179 miliard dotací z Národního plánu obnovy. Právě rychlým schválením zákona o evidenci skutečných majitelů totiž Evropská komise podmínila vyplacení peněz.

„Poslanci Alena Schillerová, Radek Vondráček a Babišova právnička Michaela Pobořilová se pokusili vydírat vládu skrz hrozbu obstrukcí, kdy si vzali jako rukojmí české občany. Babiš je připraven zablokovat 179 miliard z EU pro Česko, které mají jít třeba na léčbu rakoviny či opravu silnic a železnic, pokud se nevypustí v připravovaném zákoně o evidenci skutečných majitelů část, která se dotýká i Andreje Babiše a Agrofertu. Něco takového je pro Piráty nepřijatelné, s korupčníky se nevyjednává, a to jsme dali také jasně najevo. Koalice má na tom plnou shodu a zákon musí být projednán v původní podobě,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Babišův požadavek dokládají dokumenty z Ministerstva spravedlnosti a byl potvrzen Alenou Schillerovou na jednání s předsedy koaličních klubů minulý čtvrtek.

Pomocí Národního plánu obnovy může Česká republika získat v následujících letech až 179 miliard korun. Evropské dotace mají jít mimo jiné na podporu onkologických center a včasnou léčbu rakoviny, 23 miliard na nové železnice a opravy, 3 miliardy na domy sociálních služeb, 3,5 miliardy na energetické úspory veřejných budov a další miliardy korun půjdou na nové školky a moderní vybavení škol, nové digitální služby pro občany, rekvalifikaci osob se zdravotním postižením, protipovodňová opatření nebo výsadbu lesů.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Aby Evropská komise uvolnila první platbu, musí Sněmovna urychleně schválit změnu zákona o evidenci skutečných majitelů, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Jde o technickou změnu slaďující český zákon s evropským právem, k níž se Česko zavázalo a která je jedním z problémových milníků pro vyplacení peněz. Na podzim musí být zákon schválen. Zákon zajišťuje, aby se neopakovaly kauzy, kdy politici ve střetu zájmů ovlivňují tok dotací směrem ke svým firmám, a přitom z firmy pobírají desítky miliónů zisku.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Právě časového presu se pokusilo ANO zneužít, když pohrozilo obstrukcemi zákona ve Sněmovně, pokud nebude zrušen paragraf dotýkající se i byznysu Andreje Babiše, a tedy pokud stát Babiše nevyškrtne jako skutečného majitele Agrofertu. Zákon, na základě kterého je takto zapsán, byl přitom schválen za vlády ANO.

„Tohle je pro Piráty poslední kapka. Máme tady nejhorší obstrukce v dějinách země, kdy Babiš a Okamura zablokovali Parlament. A teď vidí občané jasně, jaké jsou za tím důvody. Nedovolíme mocným zneužívat své postavení k osobnímu prospěchu a na úkor českých občanů. Koaličním partnerům jsme již dříve zaslali návrhy na změny jednacího řádu, aby Parlament řádně fungoval bez ohledu na to, kdo bude zrovna ve vládě či opozici a budeme chtít, aby se koalice k tomuto ohrožení demokracie jednoznačně postavila. Piráti budou iniciovat změnu jednacího řádu, aby si už žádná politická strana nemohla brát občany jako rukojmí,“ nastínil Michálek.

Hnutí ANO usilovalo konkrétně o vypuštění § 4 odst. 1 písm. b) z návrhu (právo na podíl na zisku, které dnes účinný zákon již zohledňuje):
§ 4
(1) Korporaci v konečném důsledku vlastní nebo kontroluje každá fyzická osoba, která přímo nebo nepřímo prostřednictvím jiné osoby nebo právního uspořádání
a) má podíl v korporaci nebo podíl na hlasovacích právech větší než 25 %,
b) má právo na podíl na zisku, jiných vlastních zdrojích nebo likvidačním zůstatku větší než 25 %,
c) uplatňuje rozhodující vliv v korporaci nebo korporacích, které mají v dané korporaci samostatně nebo společně podíl větší než 25 %,
d) uplatňuje rozhodující vliv v korporaci jinými prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…