Michálek (Piráti): Je spousta skvělých informatiků, kteří nemají titul

16.11.2022 13:57

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k zákonu o právu na digitální služby

Michálek (Piráti): Je spousta skvělých informatiků, kteří nemají titul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo.

Já jsem chtěl poděkovat panu vicepremiérovi, že tak trpělivě odpovídá na dotazy opozice. Chtěl jsem poprosit i kolegy, abychom se lépe poslouchali, protože pan vicepremiér mluvil o těch titulech minule, mluvil o nich i dneska a znovu padají další dotazy na tu samou oblast. Prosím, kolegové, jestli se nepohybujete v oblasti informatiky, zeptejte se někoho, kdo se pohybuje v oblasti informatiky - je spousta skvělých informatiků, kteří nemají titul z oficiálního studia. Zeptejte se zakladatelů velkých firem, třeba Facebooku, takže ředitel Facebooku by se tam nemohl přihlásit? Ne, fakt zjistěte si něco o té oblasti informatiky, než budete zacházet do takových záležitostí.

Pan ministr se samozřejmě schází s pracovníky, odborníky a je to mnoho měsíců, co jsme informovali v Programovém prohlášení vlády a v Koaliční smlouvě, že chceme zřídit centrální autoritu, aby se konečně pohnula v tomto státě digitalizace. A to snad nemyslíte vážně, že kvůli tomu, že odboráři napíší dotaz, že s tím nesouhlasí, že všechno asi je sluníčkové, že digitalizace v této zemi funguje, takže se to přeruší.

Já si myslím, že digitalizaci, pokud něco, tak bychom měli zrychlit. Je to zásadní problém, že se to takovýmto způsobem vleče. Myslím si, že bychom tady v Poslanecké sněmovně vůbec neměli operovat nějakými pomluvami, které tady zazněly od některých kolegů a já jsem rád, že i oni to označili za pomluvy, které si vyslechli snad někde na nějakém záchodku. My potřebujeme výkon, aby v čele té agentury pro digitalizaci byl člověk, který je manažer, který řídil velkou organizaci, a který bude dodávat a vést tu digitální transformaci i podle programového prohlášení vlády.

Děkuji.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.